Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Ш (49/52)
Ето, че дойде ред и на най-шоколадовата буква. :–) Нали не сте очаквали, че ще има нещо различно с буквата Ш? Шунка, шпек, шницел (бях се замислила за шницелите, между другото) – махнах с ръка на всичко солено и прегърнах идеята за този любим десерт, който много ме плашеше да приготвя вкъщи. Не е толкова страшно все пак! Особено ако като мен си спестите момента да го извадите от формичката (хитра съм, нали?). Това е положението. Тази година толкова. И без това я чакам с нетърпение да си замине, заедно с всички несполуки и неприятни изненади, които ни сервира. Надявам се 2013 година да е по-благодатна и благосклонна към всички нас – без заплахи за края на света и прочие измишльотини. ;–) А току-виж съм се престрашила и да го позиционирам това шоколадово суфле в чинийка, както си му е редът.
Днешната рецепта ми допадна с намаленото количество на яйца и захар, както и възможността да се замразява във фризера! Така по всяко време може да имате готово суфле на 10 минути разстояние от вас. Толкова е необходимо за изпичането му (намиг). Рецептата е от блога Вкусно с Йоли. Ами много е вкусно наистина! 🙂
Продукти
за 8 броя форми или 6 по-големи купички
200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
2-3 капки екстракт от ванилия
Приготвяне
На водна баня се разтопяват шоколада, маслото и захарта и после сместа се оставя да изстине на стайна темпратура.
Яйцата се разбиват леко с вилица или тел и се прибавят към изстиналата шоколадова смес. Накрая се слагат ванилията и брашното.
Купички за крем карамел (може и за еднократна употреба) се намасляват и посипват с брашно. Ако купичките са по-дълбоки, при поднасяне десертът ще бъде по-ефектен.
Пълнят се с с шоколадовото тесто и се слагат във фризера поне за 1 час преди печене. Също така може да ги замразите за по-дълъг период и при нужда да се ползват.
При мен излязоха 6 броя, от които 4 чакат своя ред да ни направят щастливи. Десертът за Нова Година е осигурен поне (намиг).
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса само за 10-12 минути.
Много е важно да се спазят точно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна.
Поднася се със сладолед и плодове.
Аз не рискувах да го извадя и сложа в чиния както е редно, защото прецених, че в купичката е достатъчно ефектно. Или поне това беше оправданието ми пред самата себе си. Истината е, че се притеснявах да не стане на каша. Следващият път ще съм по-смела. :–)
Pingback: Направи си сам…Коледа! « DiDi-licious
Pingback: Драмата на домакинята – новогодишната вечер « DiDi-licious
Честита Нова година, Диди!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
Честита да е, Кенди! Все по-вкусна да е за нас и другите около нас 🙂