Солен кръмбъл с тиква / Pumpkin savoury crumble

20121012-122233.jpg

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: С (24/52)

Веднага си признавам, че заради тази буква С забавих ужасно много азбучното си предизвикателството и то май необратимо. През изминалите месеци няколко пъти приготвях интересни неща, но все не оставаше време за снимки. После всички грижи около преместването в друг град напълно стопиха ентусиазма ми да готвя, снимам и публикувам, тъй като дълго време всичко беше по кашони и трудно откриваемо за мен въпреки списъка, който имах. 🙂
Едва ли ще успея да постигна първоначалния замисъл за преминаване през азбуката два пъти до края на годината, затова обмислям да променя правилата в движение. И така бройката до тук ще бъде коригирана с цел да достигне до 52 ястия. Смятам да зачитам не всяка буква като едноседмично включване, а всяко едно ястие до тук като такова, тъй като някои букви са с по няколко рецепти.
Буква С може би също ще се похвали с две-три ястия, но да не се заричам от сега. 🙂
20121012-122500.jpg
След сезона на дините дойде и царството на тиквите. „Въоръжена“ с различни по вид и размери, аз реших да експериментирам доста тази година.

Днес ви представям един неопитван от мен до този момент вариант за консумиране на тиква – солен кръмбъл! Самата представа, че тиквата освен като десерт може да се консумира и в солени ястия, ми беше много странна и непривична, но дадох шанс на рецептата и не съжалявам. Дори мисля да опитам още нови тиквени неща тези дни и ще ги споделя с вас естествено. Стига да става за ядене, разбира се!

Рецептата съм пригодила за четири малки индивидуални порции, но можете съвсем спокойно да увеличите грамажите двойно и да се радвате на по-обилно количество, приготвено в една тава.

20121012-123711.jpg

Солен кръмбъл с тиква

За 4 индивидуални порции (купички с диаметър 10 см)

1/2 средно голяма тиква
1/2 малка глава лук, нарязана на ситно
30 г масло

80 г брашно
30 г масло, стайна температура
40 г кашкавал, ситно настърган
Сол
Черен пипер
20121012-123919.jpg
Тиквата се изчиства от семките и кората, реже се на средно големи парчета и се вари, докато омекне (около 15-20 минути).

Лукът се задушава в маслото и когато омекне се добавя тиквата. Задушават се заедно още 5-6 минути на среден огън, като се разбърква периодично.

Сместа се оставя да изстине, докато направите хлебните трохички.
А ето как се получават те: в купата с брашно добавяте маслото и започвате енергично да го мачкате заедно с брашното, докато се оформят трохичките. Не се отчайвайте! До няколко минути ще се появят. 🙂

Добавете към тях кашкавала и подправките според вкуса си.

В купичките разпределяте тиквената смес, покривате с трохичките и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато трохичките имат приятен златист цвят.

Оставете да се охлади за 5 минути преди консумация.

После смело се предайте на този нов вкус.

До скоро!

20121012-124454.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s