Тези шоколадови вълшебства са от миналата Коледа, но тогава не успях да ги публикувам, а после ми се стори твърде късно. Сега пак за малко да пропусна да им дам заслужените минутки слава, но ето – публикацията вече е факт. Замислях се и тази година да ги направя, толкова много ми харесаха! Меки, леки, с леко дъвчаща сърцевина. Страхотни! Няма да съжалявате, ако ги направите. Аз съм намислила толкова много нови неща, че няма да има време и за тези. Но догодина ще им се реванширам. :–)
Може да ги срещнете с много имена на български – напукани сладки, снежни топки и какво ли още не. Вкусът обаче е един! Рецептата е на joyofbaking.com, където ще си харесате още много неща, убедена съм. Аз миналата година правих и тези масленки с орехи – Mexican Wedding Cakes. Вълшебни!
Ето и рецептата.
Продукти
4 с.л. масло
230 г шоколад, начупен на парчета
1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
2 ч.л. екстракт от ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. пудра захар за поръсване
Приготвяне
Разтопете на водна баня шоколада и маслото. Оставете да изстине на стайна температура.
В купа разбийте яйцата и захарта, докато сместа стане пухкава (около 3-5 минути).
Добавете ванилията и изстиналия шоколад и разбъркайте до хомогенизиране.
В отделна купа разбъркайте брашното, солта и бакпулвера. Сухите съставки се прибавят към шоколадовата смес постепенно и се бърка непрекъснато.
Купата се покрива с прозрачно фолио и се слага да се стегне в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да е подходяща сместа за оформяне на топчета.
Когато е готово, се оформят сладките, овъргалят се в пресятата пудра захар и се слагат в тава с хартия за печене.
Трябва да са плътно покрити с пудра захар и да не се вижда шоколад.
Пекат се в предварително загрята фурна на 165 градуса за около 8 до 10 минути.
Трябва леко да се запекат по краищата, а сърцевината да е мека, за да са дъвчащи. Ако се препекат, ще станат сухи и не толкова симпатични на вкус. :–)
Най-добре е да се хапват бързо, но дори и да останат за следващия ден, ще са все така неустоими!
Нека коледното пиршество да започва вече!
Didi, и как човек да устои на тези вкусотии?
Още сега се захващам за работа. Тези сладки опаковани в подходяща кутия ще бъдат прекрасно допълнение за всяко гости по време на празниците 😉
Миналата година правих джинджифилови сладки, но ми отне толкова много време и сили, че надали ще повторя процедурата. А тези, изглежда, не отнемат и толкова много време 🙂
Благодаря за рецептата и прекрасните снимки!
Оля, радвам се, че ти допадат! Наистина не са така трудоемки като правенето и декорирането на бисквитки всякакви 🙂 Но са много ефектни в същото време. Успех и дано да се харесат на всички, които ще имат щастието да ги опитат. Весели празници!
Супер са! Страхотни! Много красиви! Мога да продължавам още да пиша, но грабвам една и бягам!:) Весели празници!
Весели празници и на теб, Кенди!
Запазих си рецептата, дано успея да ги направя тези дни.
Непременно да ги направиш, много ще ви харесат и изобщо не са голяма играчка като меденките например :–)
Приключих с меденките за този сезон… или поне с украсените 🙂
О, Поли! Направо шапка ти свалям как си ги украсила и колко време си отделила!
Pingback: Бисквитки с Нутела за Дядо Коледа « DiDi-licious
Pingback: Направи си сам…Коледа! « DiDi-licious
Диди, благодаря ти за вкусната рецепта. Направих ги за Коледа и на всички много им харесаха. :-))
Много се радвам, че са ви харесали! Весели празници, Ани!