Chocolate crinkles или шоколадови снежни топки

chocolate crinkles 2

Тези шоколадови вълшебства са от миналата Коледа, но тогава не успях да ги публикувам, а после ми се стори твърде късно. Сега пак за малко да пропусна да им дам заслужените минутки слава, но ето – публикацията вече е факт. Замислях се и тази година да ги направя, толкова много ми харесаха! Меки, леки, с леко дъвчаща сърцевина. Страхотни! Няма да съжалявате, ако ги направите. Аз съм намислила толкова много нови неща, че няма да има време и за тези. Но догодина ще им се реванширам. :–)

Може да ги срещнете с много имена на български – напукани сладки, снежни топки и какво ли още не. Вкусът обаче е един! Рецептата е на joyofbaking.com, където ще си харесате още много неща, убедена съм. Аз миналата година правих и тези масленки с орехи – Mexican Wedding Cakes. Вълшебни!

chocolate crinkles 3

Ето и рецептата.

Продукти

4 с.л. масло

230 г шоколад, начупен на парчета

1/2 ч.ч. захар

2 големи яйца

2 ч.л. екстракт от ванилия

1 1/2 ч.ч. брашно

1/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. пудра захар за поръсване

Приготвяне

Разтопете на водна баня шоколада и маслото. Оставете да изстине на стайна температура.

В купа разбийте яйцата и захарта, докато сместа стане пухкава (около 3-5 минути).

Добавете ванилията и изстиналия шоколад и разбъркайте до хомогенизиране.

В отделна купа разбъркайте брашното, солта и бакпулвера. Сухите съставки се прибавят към шоколадовата смес постепенно и се бърка непрекъснато.

Купата се покрива с прозрачно фолио и се слага да се стегне в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да е подходяща сместа за оформяне на топчета.

Когато е готово, се оформят сладките, овъргалят се в пресятата пудра захар и се слагат в тава с хартия за печене.

Трябва да са плътно покрити с пудра захар и да не се вижда шоколад.

Пекат се в предварително загрята фурна на 165 градуса за около 8 до 10 минути.

Трябва леко да се запекат по краищата, а сърцевината да е мека, за да са дъвчащи. Ако се препекат, ще станат сухи и не толкова симпатични на вкус. :–)

Най-добре е да се хапват бързо, но дори и да останат за следващия ден, ще са все така неустоими!

Нека коледното пиршество да започва вече!

chocolate crinkles

Advertisements

12 thoughts on “Chocolate crinkles или шоколадови снежни топки

  1. Didi, и как човек да устои на тези вкусотии?
    Още сега се захващам за работа. Тези сладки опаковани в подходяща кутия ще бъдат прекрасно допълнение за всяко гости по време на празниците 😉
    Миналата година правих джинджифилови сладки, но ми отне толкова много време и сили, че надали ще повторя процедурата. А тези, изглежда, не отнемат и толкова много време 🙂
    Благодаря за рецептата и прекрасните снимки!

    • Оля, радвам се, че ти допадат! Наистина не са така трудоемки като правенето и декорирането на бисквитки всякакви 🙂 Но са много ефектни в същото време. Успех и дано да се харесат на всички, които ще имат щастието да ги опитат. Весели празници!

  2. Супер са! Страхотни! Много красиви! Мога да продължавам още да пиша, но грабвам една и бягам!:) Весели празници!

  3. Pingback: Бисквитки с Нутела за Дядо Коледа « DiDi-licious

  4. Pingback: Направи си сам…Коледа! « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s