Цветни Ньоки

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Н (20/52)

Вече тече 20-та седмица от 2012 г и както се вижда съм с 6 седмици назад с моите кулинарни страсти. Но толкова много неща се случват, че нямам време да мисля за готвене по азбучен ред. Просто се старая да има нещо на масата. Трябва да наваксам обаче, ентусиазирала съм се отново. Просто тази буква Н ме забави доста. Все не си харесвах рецепта, но в крайна сметка грабнах една и реших да си мине буквата по реда.

Представям ви моите цветни Ньоки. Първите и последните. Ами не са ми фаворити, това е положението. Подозирам, че аз нещо се заиграх с брашното повече отколкото трябва и накрая картофите изобщо не се усещаха. Те не са и за показване, но просто нямам нерви да мисля за друга рецепта с Н. 🙂 Надявам се някой ден да имам щастието да ги опитам добре приготвени. Не от мен. 🙂

Ето и оригиналната рецепта, която ползвах.

Продукти:

1 кг картофи

100 г сирене пармезан или кашкавал тип „Балкан“, настърган на ситно

2 яйца

1/2 ч.л. масло

1-2 ч. ч. брашно

хранителни гелови бои

Обелените картофи се сварят в подсолена вода. След което се пасират или настъргват на много дребно и се претриват през сито.

Омесва се тесто от яйцата, маслото, картофите, половината от настърганото сирене и брашното.

Тестото се разделя на 3 части или повече части в зависимост колко различни цвята искате да направите. Капвате няколко капки според желанието ви колко наситен цвят да се получи и омесвате добре, докато се хомогенизира.

Всяка част се оформя на фитил с дебелина 2 см. Фитилът се нарязва на парченца, които се правят на топчици и с помощта на вилица се сплескват.

Във вряща вода на части се пускат ньоките. Варят се по 2 минути. Когато са готови, изплуват на повърхността.

Сервират се със сос по избор – доматен, гъбен или каквото ви се консумира в момента.

Да ви е сладко!

3 thoughts on “Цветни Ньоки

  1. Диди, много са весели така цветни! Не съм правила с домашно тесто, все готови съм си купувала. Благодаря за рецептата!

  2. Наистина са много весели 🙂 Аз също само готови съм яла, но ми харесват и май не ми се занимава да си ги правя сама…..

Вашият коментар