Tortilla Española или испански омлет с картофи

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Е (11/52) 

Ето, че навлизаме в шестата седмица от 2012 година. Тя ще мине под знака на буквата Е. Ееее, ехе, колко бързо се придвижвам в това кулинарно предизвикателство. Първата рецепта за тази седмица ме откри сама и реших да използвам оригиналното испанско наименование на ястието.

Без съмнение Тортила Еспаньола или Испански омлет е най-често сервираното ястие в Испания. Нарича се още Tortilla de Patata или Картофен омлет. Обикновено в заведенията се сервира като предястие, но в повечето испански домове е със статут на лека вечеря. Поставен между две багети може да се консумира като сандвич, наричан bocadillos.

Лесно и оригинално, само с един триков момент – обръщането на омлета! Но не е чак толкова страшно, затова ентусиазирано продължете да четете рецептата и да се заемете с приготовленията.

Предупреждавам, че не е за хора със слаби сърца (в преносен смисъл го използвам). Количеството мазнина е наистина убийствена, но можем да си го позволим веднъж месечно, нали?

Tortilla Espanola

Продукти

5 яйца

5 средни картофа, нарязани на тънки филийки и наполовина

1 голяма глава лук, нарязана на кубчета

зехтин или олио

сол

пипер

Приготвяне
Загрейте достатъчно олио в тигана, така че картофите и лука да се покрият почти. Трябва да са равномерно поставени, за да се изпържат добре. Може да ги поръсите с малко сол, ако желаете.
Пържите на слаб огън, докато картофите омекнат и могат да се боцнат с вилица.
Когато са готови, ги отцедете от мазнината, като ги сложите в цедка (може да отцедите в купичка и да ползвате за следващата стъпка).
През това време в купа разбийте яйцата, а след това ги подправете със сол и пипер на вкус.
Към купата с разбитите яйца добавете отцедените картофи и лук, разбъркайте и изсипете сместа от купата в предварително загретия с 1-2 лъжици тиган и пържете 4-6 минути от всяка страна.
При обръщането на омлета използвайте чиния – сложете я върху тигана, така че да го покрие напълно и обърнете, за да остане омлета в чинията. Внимавайте, защото отгоре яйцата няма да са напълно изпържени, така че направете обръщането над мивката. След това просто плъзнете омлета обратно в тигана, за да се запече и от другата страна.
¡Buen provecho🙂

11 thoughts on “Tortilla Española или испански омлет с картофи

  1. Харесва ми предложението, аз лично не се притеснявам от мазнини, така, че ще си хапна с удоволствие! Буква Е ми допадна, много!:)

  2. На този етап от живота ми, мазнините все ошще не са ме разтревожили много, особено защото не прекаляваме често. Но пък не мога да устоя на такава красота!
    И вкус-убедена съм!
    Това ще е леката ни вечеря следващия път ( лека за правене).
    Хубава вечер!

  3. Да, потвърждавам. Преди винаги съм мислела, че българската кухня е с доста мазнина, докато не поживях в Испания. На мен са ми приготвяли такъв омлет, беше наистина вкусно, но определено не е ядене за всеки ден. Иначе където бях бокадийос наричаха всички сандвичи, които не наподобяваха типичен хамбургер. А хамбургера наричаха хамбургеса😀.

      • За пържените картофи не знам, може би на полуострова е разпространено, на острова много се ядяха варени картофи със сос. Даже най-редовно по кръчмите можеш да видиш хора седнали да пият бира с мезе варени картофи със сос(papas arrugadas con mojo picon). Другото, което беше на острова – готвят с ужасно много чесън и масово във къщите няма фурни, почти всичко се пържи.

  4. Pingback: Унгарски омлет / Hungarian Omelet « DiDi-licious

  5. Pingback: Фритата / Frittata « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s