Пържоли в сладко-кисел сос / Pork Loin Chops in Sweet and Sour Red Wine Sauce

Ако обичате пържолки, но са ви омръзнали класическите варианти, се доверете на тази рецепта с чуден крехък  резултат и много интересен вкус. Откакто я открих, тези пържолки са редовно в менюто ни и си облизваме пръстите! Опитайте, няма да съжалявате! Само предвидете, че трябва да се проветрява добре по време на готвене. 😉

Редакция (11/11/2012): Една година след като първоначално публикувах рецептата смених снимките! Сега са далеч по-апетитни и красиви. Което много ме радва, защото означава, че има прогрес в блогърстването ми, както и в снимането. 🙂

Дано да ви потичат слюнките и на вас, мили посетители! Стига сте се облизвали… Марш към кухнята да готвите пържолките! 😉


Продукти

свински пържоли

чесън

2-3 с.л. захар

1/2 ч.ч. (балсамиков) оцет

1 ч.ч. вино/бира /вода

зехтин

черен пипер

сол

Приготовление

Пържолите се начукват, но не много, за да останат по-крехки.

Поръсват се от двете страни със сол и пипер.

Нареждат се в тавата, поръсват се със захарта и се заливат с оцета и вино (или бира, а при липса и на двете слагам вода и пак стават страхотни).

В оригиналната рецепта се слагат и намачкани заедно с обелките скилидки чесън около пържолките, но аз не го практикувам, защото не сме фенове на чесъна. Понякога ги наръсвам съвсем леко с чесън на прах, колкото за аромат.

Капва се и малко зехтин и се закриват с фолио.

Пекат около час и половина в загрята на около 150 градуса фурна, докато се задушат приятно и поемат от миризмите на чесъна и алкохола (пригответе се да проветрявате сериозно,тъй като оцетът взима превес над всички останали миризми в кухнята). Понякога когато  нямам време, вдигам градусите на 200 и стават за около час, но са малко по-сухи.

След това се маха фолиото и се пекат, докато се зачервят приятно от горната страна. Обръщат се и се оставят в печката, докато отвсякъде пържолките са придобили приятен карамелен загар.

Оригиналната идея за пържолите е от Нож и Виличка и може да прочетете духовития разказ-рецепта тук.

Да ви е сладко!

5 thoughts on “Пържоли в сладко-кисел сос / Pork Loin Chops in Sweet and Sour Red Wine Sauce

  1. Pingback: Драмата на домакинята – новогодишната вечер « DiDi-licious

Вашият коментар