Каква майка си ти, щом…

Една статия за блога на ВИП Бебе, написана преди лягане и провокирана от реална случка. Сигурна съм, че всички майки могат да се припознаят в поне няколко ситуации. 🙂Каква майка сте, щом...

“Каква майка си ти, щом бащата приспива детето?!”

При подобен въпрос с преобладаваща нотка на обвинение, зададен от уж близък човек на семейството, няма как да не искате да залеете питащия с няколко кофи (не, не студена вода) обяснения и да защитите честта си. Още повече, че ситуацията „баща приспива бебе“ се случва веднъж на два месеца. Но тази битка е абсолютно излишна и безсмислена. Защото отсрещната страна никога няма да види и разбере Вие каква точно майка сте в действителност през останалите стотици минути от денонощието, на които въпростният не е свидетел. А ако пък е от мъжки пол, дори няма да има и идея какво означава да си майка 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 52 седмици в годината и така поне 18 последователни години. И домакиня, и домакиня! Усмихната съпруга и вечно предлагаща опора и разбиране любовна половинка. И тук някъде се вмъква и „човек“, ама написано с дребен шрифт. Просто няма свободно място за по-едри букви на тази страница „денонощие“ от книгата „Животът на майката“.

Каква майка си, щом даваш на детето да гледа филмчета, докато яде?

Каква майка си, щом оставяш детето да се забавлява, въртейки се нон стоп в кръг?

Каква майка си, щом му разрешаваш често да играе на телефона и таблета?

Каква майка си, щом не искаш нещата да се случват насила и го оставяш да си налага волята понякога?

Каква майка си, щом го оставяш в леглото и то плаче цяла една минута преди да се укроти и да се самоприспи?

Каква майка си, щом съвсем предумишлено го събуждаш по-рано от следобедния сън с идеята да заспи в приличен час вечерта?

Каква майка си, щом статусът на чата ти в социалните мрежи е нон стоп „на линия“?

Каква майка си, щом записваш детето си във всевъзможни фотоконкурси из интернет пространството?

Каква майка си, щом си се върнала на работа три месеца след раждането, както законът задължава в страната, в която живееш?

Хората често не разбират майките. Дори майките не разбират майките! Просто защото не познават децата им и нямат честта да се грижат за тях денонощно. 😉 Така както всяко дете има ярка индивидуалност, характер и конкретни навици и предпочитания, така и всяка майка е различна в подхода си към възпитанието на детето. Тя се напасва към тази действителност на малкия индивид, съобразява се с нея, но и побутва тук и там в опит да я моделира според личните си усещания или общоприетите правила. Разбира се, поведението й продължава да е все така необосновано пред страничните хора. Те продължават да съветват настойчиво и да задават ненужни въпроси, без да дават решение на конкретните проблеми.

Каква майка си ти, щом не взимаш думите им под внимание?

Ти си любяща майка на своето дете. Най-добрата му приятелка в целия свят. Тази, която разчита незададения все още въпрос в очите му и познава неговата същност най-добре от милионите хора на планетата, дори от самото него. Тази, която предвижда два хода напред и съзира опасните ситуации. Тази, която прави компромиси с общоприетите правила, за да види детето си щастливо, сито и здраво.

Никога не позволявайте чуждите въпроси да подриват самочувствието Ви на майка. Защото Вие сте най-доброто, което може да се случи на Вашето дете! Разбира се, ако всичко е в рамките на Закона за защита на детето. 😉

P.S. Не всички гореизброени примери-въпроси са от личния архив. Да не си помислихте, че съм ЧАК такава майка?! 😉

снимка: http://www.annietaophotography.com

Advertisements

4 thoughts on “Каква майка си ти, щом…

  1. Браво, Диди, страхотна статия, не мога да го кажа по-добре, съгласна съм с всичко написано! Повече от половината въпроси по-горе се отнасят до мен. 😀

  2. И колежките ми, дето нямат деца, непрекъснато се опитват да ме вкарват в подобни размисли. Но е факт, че човек е с много дребен шрифт. ЧУдесно написано!

    • Благодаря ти, Мъхче! Пожелавам НИ шрифтът да нараства, а на колежките по две деца, че да видят какво е и да спрат с неисканите съвети и порицания 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s