Ябълки с Нутела за World Nutella Day

Ябълка с Нутела

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Я (51/52)

Ето, че пак е 5-ти февруари и е най-сладкият ден в годината! Защото днес честваме тази шоколадова прелест в бурканче, наречена Нутела! Хип хип ураааа! Миналогодишните мъфини с кокос и Нутела още държат спомена за този празник пресен, но съм сигурна, че и шоколадовата реколта ябълки от тази година ще се запомни за години напред. За нея ще разказвам на деца и внуци, дай Боже и правнуци, някой ден.🙂

Запознайте се с ябълката, пълна с Нутела и обгърната в хрупкава коричка! Мляс-мляс! Отдавна се канех да направя този десерт, но докато се наканя изядох бонбоните, които мислех да ползвам за пълнеж. (хи-хи) Затова пък днешният неофициален Световен ден на Нутелата ми даде възможност да се развихря. А рецептата… ами изключително лесна и чудесна!

Ябълка с нутела 1

Продукти

4-5 ябълки, желателно да не са много сладки

350 г тесто (бутер или обикновено)

пълнеж по желание – Нутела, шоколадови бонбони, карамел, мед, сладко

лимонов сок

Начин на приготвяне

Ябълките се обелват и с лъжичка се издълбават и почистват от семките. Ако пък сте се въоръжили със специален уред за чистене на ябълки – честито! Ще стане по-бързо при вас. Не се издълбават докрай, просто се прави дупчица вътре!

След като сте почистили всяка ябълка, е желателно да я намажете с лимонов сок, за да е свежа и да не потъмнее, докато приготвяте другите. Не пропускайте издълбаната дупка!

Напълнете ябълките с избрания от вас пълнеж (тихичко скандирам „Нутела! Нутела!“).

Ябълка с нутела 2

Разточете тестото тънко, поставете в единия му край ябълка, отрежете с нож голям кръг около нея, така че да може спокойно да се завие добре цялата.

Добре защипете всички краища на тестото на върха на ябълката, за да не се разтвори при печене. Може да изрежете излишната част, ако е в повече. Използвайте вода, мляко или яйце, за да „запечатате“.

Изрежете листенца и ги закрепете към върха пак посредством вода, мляко или яйце. Намажете цялата ябълка също.

Когато всички ябълки са готови, ги поставете в тава върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 170 градуса. Пекат се около 25-30 минути.

Консумират се топли-топли и направо се топят в устата.

Да ви е шоколадово сладко!

Отивам да се почерпя с още една.😉

Честит празник!

P.S. Аз нямах време за снимки стъпка по стъпка, но ако имате нужда, може да ги откриете в блога Azelia’s Kitchen, от където е адаптирана рецептата.

Ябълка с нутела 3

4 thoughts on “Ябълки с Нутела за World Nutella Day

  1. Ох, това изглежда страхотно, може и да реша да го направя някой ден, само се съмнявам, че ще стигна до оформянето на листенцата.🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s