Цитрусово начало

Грейпфрут

Ако спомените от празничните трапези на изминалата година още Ви натежават в областта на корема (или около бедрата), е време за свежо начало. Очакват ни 52 седмици нови приключения, изненади, обещания за пълноценна година и още куп неподозирани ситуации, които ще изискват нашето време, енергия и пълна мобилизация. А какво по-свежо начало може да има от компанията на цитрусовите плодове в менюто? Те не само ще освежат аромата в домовете ни, но и ще запълнят батериите ни на максимум!

Всички знаем, че тези малки витаминозни бомбички са изключително полезни за малки и големи. Най-популярните и обичани цитруси са портокалите, мандарините, грейпфрутите, лимоните и лаймовете. И докато първите три от изброените се консумират предимно пресни, лимоните и лаймовете са чудесна добавка при различни ястия, сосове, салати. Те печелят симпатиите най-вече през летните месеци, когато носят прохлада във вид на лимонада и лаймада (да, наистина съществува този коктейл!). А зимата неминуемо е свързана с аромата на портокалови корички, който прави уюта на дома през студените дни и нощи още по-… уютен.

На какво дължат голямата си популярност тези оранжеви вълшебства? На огромните дози витамин С, разбира се! Още от далечни времена са се ползвали като средство за превенция от скорбут, който се характеризира с отпадналост, кървящи венци, кожни лезии. Моряците на дълги разстояния винаги се запасявали с цитруси, за да избегнат така често срещаното заболяване сред тях.

Портокалите са и с високо съдържание на фибри. Ако нямате сили да изконсумирате количество корнфлейкс, равняващо се на 7 чаени чаши, просто изяжте един средно голям портокал. Така ще си доставите и онези ценни антиоксиданти, които ни помагат да изглеждаме вечно млади! А след като сте си хапнали сладко-сладко портокала, можете съвсем спокойно да включите и кората му в борбата с годините. Тя е чудесна за почистване на лицето и така ще се освежите отвън и отвътре!

И за да не се чудите, защо не наричаме нещата такива каквито са, сега ще Ви разкрия произхода на наименованието на плода на български език. Вместо да го наричаме “оранжевото” по подобие на англоговорящите народи или “китайска ябълка” според произхода на растението, ние сме го кръстили на португалците, които са донесли тази благина на континента. Обригадо, амигос!

Благодарни сме и за мандарините, клементините и грейпфрутите! Последните определено печелят фенове единствено сред любителите на леко горчивия вкус. Родственици на портокалите, но грешно класифицирани като разновидност на гроздето, защото растат на чепки (а оттам идва и името им), този “райски цитрус” помага за усилване на имунната защита, възпрепятства развитието на ракови, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза. Не на последно място ще го похваля, че е незаменим за по-бързо усвояване на храните, както и при топенето на мазнините. Ура-а-а!

Въпреки страхотните качества, е нужно да знаете, че не бива да се прекалява с грейпфрута, тъй като той съдържа определени вещества, които потискат активността на чернодробните ензими. Тези ензими спомагат за разграждането на лекарствата. В това число и противозачатъчните. Внимавайте, дами! Един грейпфрут на ден е предостатъчен, за да стимулира организма Ви. Под формата на прясно изцеден сок или похапвайки го директно с лъжичка, изборът е Ваш.


Десерт с кисело мляко, портокал/грейпфрут и бисквитки

Цитрусите може да се включат в детското меню след определена възраст. Прясно изцеден сок се препоръчва едва след първата година, а въвеждането на плодовете е желателно да е към втората. В случай, че детенцето не иска да хапва пресни цитруси и да Ви съдейства при опита Ви за витаминозно подсилване на организма, може умело да ги “замаскирате” в десерт с кисело мляко и бисквитки.

А когато стане време за игра, спокойно може да използвате няколко хитринки с цитруси:

  • Направете изчезващо мастило от сока на лимона. С четка или пръст напишете или нарисувайте нещо на лист хартия и след като изсъхне, Вашият малчуган ще може да види магическия текст/рисунка само като постави листа срещу светлината.
  • Използвайки лимонов сок и неговите избелващи свойства, с помощта на шаблони от картон може да дадете нов живот на памучните дрехи в тъмните цветове – дънки, блузки.
  • Изсъхналите кори на цитрусите, разрязани на половина, се превръщат в чудесни малки купи за съкровища – топчета, бонбони и пр.
  • Направете си опаковъчна хартия. Трябват Ви само боички и кората на плодовете, изрязана в различни форми и вече имате печат. Остава само смело да щампирате хартията!
Advertisements

4 thoughts on “Цитрусово начало

  1. Интересно, а пък аз винаги съм си мислела, че сме взели наименованието на портокала от гърците, защото на гръцки и портокал, и оранжево е „портокалис“. Но най-вероятно и те са го кръстили точно на португалците.
    Ще пробвам идеята за десерта с кисело мляко и бисквити, моя син засега тотално отказва да яде цитруси.

  2. Аз пък обожавам сладко от коричките на портокалите 🙂 За съжаление много трудно се намират необработени такива 😦 Грейпрфутите са от любимите ми плодове 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s