Запечени пълнени чушки с яйце / Baked rice-stuffed peppers

20121211-222001.jpg

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Ч (47/52)

Чували ли сте за British Egg Week? Тя мина и отмина в началото на октомври месец, а аз я отпразнувах с тези яйца върху чушки. Ако искате още интересни, нови или леко позабравени варианти на ястия с яйца, може да надникнете на сайта www.britisheggweek.com. В момента в секцията Breaking news има статия за едно проучване сред английското население за определянето на типа личност според предпочитанията му при яйцата. Така че ако искате да потвърдите или опровергаете направените твърдения, смело натиснете тук, за да разберете що за човек сте. ;–)

Освен рецептата за чушките, съм включила и рецепта за запържен ориз с яйце, с който да напълните чушките. Разбира се, всеки може да си ги натъпче с нещо по негов вкус. Мисля, че тези чушки, така поднесени са перфектни и много ефектни за празничните трапези, които ни предстоят. Особено с тези стърчащи дръжки. Да ви е сладко!

20121211-222044.jpg
 
Продукти
 
4 големи чушки, разполовени по дължина и изчистени
1 с.л. зехтин
250 г ориз, запържен с яйце
200 г царевица от консерва, отцедена
8 яйца
Сол
Черен пипер
 
За ориза
 1 яйце
2 ч.л. зехтин
2 с.л. олио
50 г грах, замразен (по желание)
Соев сос
Бял/черен пипер на прах
 
Приготвяне

Намажете чушките от вътрешната страна и по ръбчето със зехтина. Поставете ги в тава върху хартия за печене и ги печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути.

През това време пригответе ориза по следния начин:

Оризът се сварява и се оставя да изстине. За да не се слепва, го сложете под студена течаща вода.

Яйцето се разбива заедно със зехтина.

Олиото се загрява в дълбок тиган или тенджера (тефлонови най-добре), докато стане много горещо и почти почне да пуши.

Изсипва се оризът и се бърка енергично около 3-4 минути, за да се затопли целия.

Добавя се грахът и продължава да се бърка още 3-4 минути, докато се запържи хубаво целият ориз.

Овкусява се със соевия сос и пипера и леко се избутва ориза на една страна.

На свободното място чукнете яйцето. Изчакайте около 10 секунди, за да почне да се пържи и разбърквайте (самото яйце). Когато е готово, смесете всичко заедно.

След това добавете и царевицата.

Когато чушките са готови, ги напълнете с ориза, като го притискате леко. В центъра оставете малко свободно място за яйцето.

Счупете яйце и го поставете върху всяка чушка. Ако са малки чушките, има вероятност да се разтече белтъкът, но не е фатално. 😉

Може да сложите малко сол и черен пипер върху яйцето също.

Върнете чушките във фурната за около 12-15 минути или докато яйцето се запече. Ако го обичате рохко, може и по-малко време.

Може да сервирате една или две половинки като гарнитура към месо.

20121211-222030.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s