Царевични мъфини / Corn flour muffins

Царевични мъфини / Corn flour muffin 3

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Ц (46/52)

В духа на предстоящите коледни празници ви представям една нестандартна елха от мъфини. Разбира се, тя не оцеля дори няколко часа след като беше „украсена“, какво остава пък да дочака до Коледа.

Нямаше как да не споделя царевичните мъфини на Ани, защото са то-о-о-о-лкова вкусни, че ги направих няколко пъти подред. Уж с идеята да ги снимам, но само секунди след като излизаха топли-топли от фурната и усещахме аромата им, изчезваха мигновено. Страхотни са! Тестото е толкова устойчиво, че можете да експериментирате с любими за вас добавки – шунка, сирене, кашкавал, топено сирене, маслини, моцарела и прочие. Ани услужливо е добавила грамажи за всякакви комбинации. Отбийте се при нея да видите тази рецепта, както и много други рецепти за сладки апетитни мъфини.

Аз също ги опитах тези царевични мъфини в няколко варианта – с шунка и кашкавал, с маслини и сирене, само с кашкавал. Правих ги на мъфини или като питка в малка кръгла тава (там трябва да се добави още 2-3 с.л. бяло брашно). Винаги са разкошни! Няма да съжалявате, ако се втурнете кък кухнята да забъркате една доза. А защо не и две?!

Царевични мъфини / Corn flour muffin 2

Продукти

3 яйца
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
150 г мазнина ()
1 ч.ч бяло брашно
1 ч.ч. царевично брашно
2 ч.л бакпулвер
1 ч.л сол
1 с.л. захар

подправки по желание – чубрица, босилек, мащерка, розмарин

добавки по желание – сирене, кашкавал, топено сирене, маслини, шунка

Приготвяне

Яйцата се разбъркват заедно с киселото и прясното мляко и към тях се добавя мазнината.

В отделен съд се смесват двата вида брашно, солта, захарта и бакпулвера.

Към тях се добавят течните съставки и се разбърква до хомогенизиране.

Към сместа се добавят подправките по желание, както и добавките, нарязани на малки парченца. Тези конкретно бяха само с кашкавал, босилек и чубрица. Ями-ями!

Сместа се разпределя в силиконови форми за мъфини, а може и в малки огнеопорни купички, ако случайно имате още смес (при мен така се получи).

Както писах и в началото, може да се изпече и като питка в малка силиконова тавичка, но трябва да се добавят 2-3 лъжици брашно, за да не остане лепкаво отвътре.

Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути или до суха клечка.

Да ви е царевично вкусно! :–)

Царевични мъфини / Corn flour muffin

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s