Фаршировани палачинки с извара и спанак / Baked spinach and ricotta pancakes

Фаршировани палачинки с извара и спанак

8 рецепти до края… Точно около Коледа и покаченото настроение и висене около печката, как ми се иска да не мисля за азбучния ред и да размятам всякакви рецепти… Ще трябва и на празничните изкушения да се акцентира все пак! Скоро ще отварям коледната работилничка, то е ясно.😉
Отдавна им бях метнала око на тези палачинки. Не съм фен на спанака и всички негови зелени събратя, но реших да му дам шанс в палачинка. Получиха се добре, половинката ги одобри, аз не толкова, но важното е, че се изядоха. Може би пак ще ги направя, но с различен пълнеж, които да ме зарадва повече.
Направих и промяна в рецептата на палачинките – ползвах моята си стандартна за палачинки. Вие може да пробвате оригиналната в линка най-долу. Но да ви кажа честно каква мъка беше за мен да не метна 1-2 палачинки с мед по време на приготвянето, завивах ги с плънката и подсмърчах.🙂 Направо сърце не ми даде да ги сложа всичките и кроях пъклени планове да оставя една по-малко, когато тавата се напълни и цели 2 палачинки очакваха меда, орехите и моята слюноотделяща уста. Хайде, оставям ви да се нагостите с тези зелени приятелчета, ако сте фенове на тревистите полезности. Аз отивам да хапна нещо сладко!
SONY DSC

ФАРШИРОВАНИ ПАЛАЧИНКИ С ИЗВАРА И СПАНАК

Палачинки 
3 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
сол
Спаначена плънка
300 г пресен или замразен спанак
300 г рикота (извара)
1 яйце
50 г настърган кашкавал (Пармезан, Чедър и др.)
сол
смлян черен пипер
щипка индийско орехче

СОС
1 с. л. масло
1 с. л. брашно
500 мл + 2 с. л. прясно мляко
50 г настърган кашкавал Пармезан или Пекорино
1 с. л. доматено пюре
сол
смлян черен пипер

Приготвяне:

В купа се разбиват добре всички продукти за палачинките и сместта се оставя за минимум 30 минути в хладилника.

Изпичат се палачинките малко по-дебели от обикновено. Слагала съм цял черпак за една палачинка.
Подготвя се спанака – измива се и се нарязва на дребно. Ако се използва замразен, се размразява напълно и се изстисква от течността.
В купа се смесват спанакът, изварата, яйцето и кашкавалът. Добавят се подправките сол, черен пипер и индийско орехче.

В тенджера с дебело дъно се разтопява маслото и се прибавя брашното. При непрекъснато бъркане се запържва брашното и постепенно се прибавя прясното мляко. Довежда се до кипване и огънят се намалява.

Сосът се оставя да къкри около 5-10 минути или докато не се сгъсти, като се разбърква често. Прибавя се настърганият кашкавал и доматеното пюре и се разбърква. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
Равномерно се разпределя пълнежът върху палачинките. Всяка палачинка се навива на руло и се поставя в огнеупорна тава за печене. Отгоре се заливат със соса.
Фаршированите палачинки с извара и спанак се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса около 20-30 минути или докато върха не се зачерви.

SONY DSC

Рецептата е от gotvetesmen.com.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s