Фритата / Frittata

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Ф (43/52)

Остават 9 рецепти до края на предизвикателството! Още 2 вече са готови и чакат своя ред за публикуване. Май този път ще доведа нещата до края! Имаше моменти, в които се съмнявах в упоритостта си, но не мога да си позволя публичен неуспех (намиг).

През тази година опитахме много видове омлет – сред тях испанската Тортиля с картофи, унгарския вариант с паприка, и някак съвсем естествено дойде ред и на италианският омлет. Характерното за него е, че се приготвя на много бавен огън, докато само горният пласт е по-течен и след това се пъха във фурната да се дозапече. Пригответе си малка тавичка или тиган с махаща се дръжка. Ако нямате такива екстри, направете като мен – като дойде моментът за фурната просто завийте дръжката с алуминиево фолио. 😉

Рецептата винаги може да търпи корекции и да е от типа „Да изчистя хладилника“. 😉 Ето го и моят вариант.

Продукти

8 яйца

200 г консерва грах

1 жълта чушка, нарязана на дребно

1-2 моркова, нарязани на дребно

пилешко месо, сварено и накъсано на дребно

1-2 с.л. зехтин

2 с.л. кашкавал, настърган

сол

черен пипер

босилек / риган / магданоз

Приготовление

Разбийте яйцата добре. Колкото повече въздух се вмъкне в сместта, толкова по-пухкав омлет ще имате.

Подправете със сол и черен пипер.

Загрейте зехтина в тигана, сложете зеленчуците под капак да се задушат за 5 минути.

Добавете пилето и пак задушете за 2-3 минути.

Изсипете яйцата, сложете подправките (сухи или нарязани на дребно), разбъркайте леко и оставете да се готви на слаб огън.

Загрейте фурната. Може само на грил функция да е.

Когато яйцата са готови и само горният слой е леко течен, е време да преместите тигана в топлата фурна на средното ниво.

Когато фритатата е почти готова, поръсете с настъргания кашкавал и запечете до златисто.

Сервира се топло на триъгълни порции.

Може да гарнирате с доматен сос или друг по избор.

Да ви е сладко!

А докато аз снимах, някой се стараеше възможно най-много да ми пречи и ми отмъкна всички маслини… После пък си хапна доста от омлета, ровичкайки с пръстче за грахчетата. :–)

Така че е опитано и одобрено от малки и големи!

Весел ден,

Диди

Advertisements

6 thoughts on “Фритата / Frittata

  1. Бррр, изглежда много апетитно. Ще я приготвя тази фритата и без да се предизвиквам- просто всичко в мен крещи, че я иска;)

  2. 🙂 Може ли малко местенце и аз там да си взема маслинка:) Ох, че сладки пръстчета, пу, пу, пу! Чудна е фритата, Ди!

  3. Диди, страхотна фритата! Лично на мен ми е любима. Когато имам един куп останали продукти в хладилника, често я приготвям. Хубавото е, че винаги става различна. Понякога правя гювечета, или пък бъркана пица – пак ястия тип „почисти хладилник“. Чакам с нетърпение следващите буквички!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s