Банофи Пай / Banoffee Pie

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Б (40/52)

Въпреки че днес си е типично американски празник, що да не им го откраднем, както откраднахме Хелоуин и Свети Валентин. 😉 Важното е да има поводи за веселба, нали? И хапване, и хапване! Най-вече нещо сладичко, за да погалим небцето и да закръглим коремчето…

Използвам повода да кажа на всички вас от другата страна на компютърната връзка, които четете тези редове: БЛАГОДАРЯ ВИ! Благодаря ви, че се отбивате тук! Дали случайно или преднамерено, няма значение. 😉 Важното е, че намирате нещо интересно. Дано и занапред да се „срещаме“ виртуално. Не бъдете стеснителни, добре дошли сте по всяко време! И моля ви, коментирайте, коментирайте! Хубаво е да има обратна връзка, че на моменти се чудя защо си говоря сама (хи-хи).

А сега да обърнем прожекторите към сладкиша. Банофи пай. Нищо, че е с Б, нищо че предизвикателството ми е до У и клони към Ф, този пай заслужава почетното си място сред 52-те най-вълнуващи нови рецепти за моята 2012 година. Само докато пиша и ми потичат слюнките, а от снимките е видно, че още не е разрязан. Но съм сигурна, че е мно-о-о-го вкусен. Тази комбинация скрита под сметаната няма как да разочарова някой!

Рецептата е от BBC Good Food.

400 г обикновени бисквити (digestive)

100 г разтопено масло

400 г карамел (кутия/консерва/буркан)

3-4 средни банана, нарязани на резени

350 мл сметана

1 с.л. пудра захар

100 г шоколад за поръсване

Натрошете бисквитите на ситно, изполвайки блендер.

Добавете маслото и разбъркайте, докато се хомогенизира добре.

В тава с махащо се дъно (24 см) разстилете бисквитената смес на равен пласт, както и по стените.

Изпечете основата за сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-12 минути или докато леко си смени цвета.

Оставете да изстине в тавата и после изсипете карамела върху бисквитената основа. Аз леко затоплих консервата с карамел в гореща вода, за да е по-удобно.

Оставете в хладилника да се охлади за около 1 час, а след това подредете резените банан.

Разбийте сметаната заедно с пудрата захар, докато започнат да се оформят меки връхчета.

Покрийте бананите със сметаната и по желание може да напръскате с разстопения шоколад.

Ако искате да разнообразите и да подсладите още повече живота си, може да добавите и шоколад над бананите по идея на Ирина от Sunshine’s Kitchen.

Ако искате да изненадате някой с послание към десерта, ви трябват две слaмки за пиене, конец, игла и буквички, принтирани от тук.

Advertisements

2 thoughts on “Банофи Пай / Banoffee Pie

  1. Ммммммм, звучи ми мнооого вкусно! Непременно ще го пробвам, но да видим кога ще е! А какъв е този карамел в кутия, тук сякаш не съм виждала такова нещо…….?

    • Консерва, Катя, тип кондензирано мляко, но готов карамел. Поне тук така се срещат. А ако не намериш, можеш да си направиш от кондензираното мляко – вари се в тенджера за около 3-4 часа, напълно покрита трябва да е консервата с вода през цялото време!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s