Умали / Umali

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: У (39/52)

Умали. Не е нищо унгарско, нито пък има уиски. Умали е арабски десерт, който в оригиналния си вариант се изпълнява с бутер тесто. Аз срещнах неговия български събрат първо и затова ви го сервирам в този вариант – с хляб! Мдааа, това е нещо като мързелива сладка баница със стафидки и мед и мно-о-о-го вкусна! Докато се печеше, ми замириса на Коледа и веднага строих коледната декорация за снимките. Ако нямате време или нерви за засукани печива, ето го вашето решение! Ще ви хареса и още ще искате! Знаех си, че трябва да направя по-голяма порция…

Необходими продукти:
5-6 филии стар хляб

100 грама сметана за готвене

50 грама прясно мляко

стафиди

3 с.л. мед

1 щипка канела

Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на кубчета и го сложете в тавичка.

Леко го притиснете и подравнете. Поръсете със стафидите.

Загрейте млякото и сметаната на котлон, добавете меда, дръпнете от котлона малко преди да кипнат.

Залейте с приготвената смес хляба, печете 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Поръсете с канела и сервирайте.

Сега разбрахте ли защо ми мирише на Коледа! 🙂

Както виждате аз съм направила малко количество, но спокойно може да се придържате към количествата в оригиналната рецепта.

14 thoughts on “Умали / Umali

  1. Много се радвам, че приготви едно от предложенията ми, Диди! Вкусно е, нали! Между другото аз или по този начин използвам останалия сух хляб, или в соления вариант на баницата – хлябът на кубчета в тавата, заливка от яйца, натрошено сиренце и мляко, печеш и после хапваш с удоволствие.

  2. Pingback: Френски сандвич / French sandwich « DiDi-licious

  3. Pingback: Направи си сам…Коледа! « DiDi-licious

Вашият отговор на Лада Златева Отказ