Унгарска гъбена супа / Hungarian Mushroom Soup

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: У (38/52)

Ясно е като бял ден, че пренесох Унгария в дома си благодарение на азбучното си предизвикателство.🙂 Има много добри страни тази моя идея, не мислите ли? Иначе в забързаното си ежедневие, никога няма да се сетя да разгледам унгарската кухня и бих направила нещо вече познато и по-лесно (уж). Но в стремежа си да не изоставя този проект, въпреки че се появиха други (макар и скромно платени), намирам време за нови специалитети и ястия.

Рядко правя супи. Защо ли? И аз не знам защо… А ги харесвам. Затова бях истински щастлива, че открих тази. Наистина е вълшебна! Спазих оригиналната рецепта този пък на 99% – просто сложих по-малко лук. Супата имаше приятен кафеникав цвят до самия край, преди да сложа сметаната. Малко се разочаровах, че стана толкова бяла.😀 Но пък е толкова вкусна, че и простих веднага! И я излапах топла-топла…

Простих й също, че не е особено фотогенична, че гъбките потънаха, че се налага да я снимам след залез слънце, че нямам хубава светлина, че нямам и статив, че малката нон стоп искаше да стигне до доматчетата, че бръкна веднъж в супата, че изгаси няколко десетки пъти осветлението, че все пак успя да хване едно чери и да го смачка звучно, при което опръска килима, че… че… Че Гевара дали е обичал гъбена супа? Едва ли е опитвал унгарска през живота си. Много е изпуснал! А вие гледайте да не повтаряте неговата грешка.🙂

Унгарска гъбена супа

4 с.л. масло

1 голяма глава лук

450 г гъби, нарязани на ленти

1 с.л. сух копър

1 с.л. червен пипер

1 с.л. соев сос

2 ч.ч. пилешки бульон

1 ч.ч. прясно мляко

3 с.л. брашно

сол

черен пипер

лимонов сок

ситно нарязан магданоз

1/2 ч.ч. готварска сметана

Приготовление

В голяма тенджера разтопете маслото и задушете лука за около 5 минути.

Добавете гъбите и задушете за още 5 минути.

Време е за копъра, червения пипер, соевия сос и бульона. Намалете котлона на бавен огън, сложете капака и оставете да покъкри около 15 минути.

В средно голяма купа разбийте прясното мляко с брашното. Добавете течността към супата и разбъркайте добре. Захлупете и оставете за още 15 минути като разбърквате периодично.

Накрая добавете солта, черния пипер, лимоновия сок магданоза според вкуса ви, както и сметаната.

Разбъркайте и изчакайте за още 3 до 5 минути.

Всичко се прави на бавен огън. Не трябва да завира супата.

Сервирайте топла с препечени филийки.

М-м-м… перфектна за студеното време, което ни дебне отвън!

10 thoughts on “Унгарска гъбена супа / Hungarian Mushroom Soup

  1. А гъбите сваряват ли се добре за тези 20-ина минути? Аз обикновено ги варя доста по-дълго, като готвя с гъби, затова се чудя🙂 Иначе ме съблазни и определено ще я пробвам скоро🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s