Унгарски омлет / Hungarian Omelet

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: У (37/52)

Какво по-голямо щастие може да има за мен да попадна на рецепта с У, точно когато трябва да приготвя нещо набързо. С такъв хъс се захванах за работа, че пропуснах да проверя наличните продукти. Оказах се без червен пипер (ех, когато разчиташ на мъжката половина от семейството да пазарува все нещо липсва в крайна сметка!), със солено масло и точно с последните 6 яйца, което е перфектно според указанията в оригиналната рецепта. И така лека-полека унгарският омлет започна да придобива леки балкански изменения. 🙂 Не сложих сол, защото соленото масло беше достатъчно солено (нищо чудно, нали), добавих ситно нарязана чушка и вместо сладкия унгарски червен пипер, който според рецептата е същинската екстра, аз сложих… смесена подправка за леща. Която ползвам за първи път днес. Но пък има в състава си така необходимия червен пипер. Да живее българският магазин в Лондон, откъдето я поръчахме още миналата зима! Всичко беше благополучно изядено и одобрено, но снимките ми не са никак прекрасни, защото имах точно 7 минути да снимам преди гладникът да седне на масата. Така че прощавайте за неизрядния външен фото вид на омлета, но вкусът пък беше на ниво. 🙂

Унгарски омлет

5 с.л. масло

1 среден лук, нарязан на дребно

2 средно големи гъби, нарязани на лентички

6 яйца, предварително разбити

1 червена чушка, нарязано в блендера на дребно

1/2 ч.л. червен сладък пипер на прах (унгарски по възможност)

1/2 ч.л. сол или на вкус

1/2 ч.л. черен пипер или на вкус

***

В тигана задушете лука в маслото на средно силен огън.

Добавете гъбите, чушката и червения пипер и задушете, докато омекнат.

Разбъркайте яйцата, солта и черния пипер в купа и изсипете сместа в тигана. Гответе на бавен огън около 10 минути.

От време на време повдигайте омлета, за да може неизпържената течност да се стича отдолу.

Има вариант да не се запича от двете страни. Тогава го прегънете на две и консумирайте.

Ако все пак решите да го запечете, изчакайте горният слой яйца да не е течен вече и обърнете омлета, изолзвайки чиния – сложете я върху тигана, така че да го покрие напълно и обърнете, за да остане омлетът в чинията. След това просто плъзнете омлета обратно в тигана, за да се запече и от другата страна. Точно както се прави и при испанската тортиля .

Честито! Вашият унгарски омлет е готов законсумация!

Advertisements

6 thoughts on “Унгарски омлет / Hungarian Omelet

  1. Pingback: Фритата / Frittata « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s