The Bonfire Night или нощта на Гай Фоукс

20121104-164038.jpg

Днес ще имаме час по английска история. 🙂

Може би сте чували за кралица Елизабет |, която издала заповед да се преследват всички католици. След нейната смърт те, които живеели във вечен страх и терор, се надявали наследникът й да е по-мек към тях. Все пак имал майка католичка. Но не би.

Така през 1605 година се оформила група от 13 младежи, които решили да предприемат сериозни мерки – насилие и пак насилие… Планът бил да поставят 36 варела с барут в мазето на Парламента и да драснат клечката. По този начин щели да оттърват Англия от краля и министрите, които го поддържали в борбата му с католицизма. Конспиратори ги наричали в онези дни. А сега биха заклеймени като терористи.
В подготовката обаче станало ясно, че няма да се разминат и без невинни жертви, при което някои от участниците се разколебали. Единият дори написал писмо на свой приятел, лорд еди-кой-си, да не ходи в Парламента на 5-ти Ноември.

Разбира се, писмото стигнало до краля и планът им бил осуетен. Хванатия в мазето Гай Фоукс (Guy Fawkes) и още няколко младежи били измъчвани и екзекутирани. Същата вечер имало заря в чест на сигурността на краля. От тогава до днес тези чествания продължават всяка година на този ден със заря и ритуално изгаряне на Фоукс на клада.

Разбира се, аз научих за всичко това след стъпването си на английска земя през 2008 година. Тогава присъствах и на първата си празнична заря. Бяхме в едно малко градче в Уелс, на един ръгби стадион, който за последен път приютяваше публика. Така отбелязаха празника и закриването на стадиона след дълги години „служба“. Налагаше се да даде път на новия модерен стадион в другия край на града.

Зарята беше много хубава, но фотоапаратът ми – не. Така че споделям само две снимки. 🙂
А сега ви оставям с оригиналната поема за този съдбоносен ден.

P.S. Аз все още се чудя хората в наши дни реално какво празнуват – екзекуцията на Гай Фоукс или опитът му да се справи с правителството. 😉

20121104-164056.jpg

REMEMBER, REMEMBER THE FIFTH OF NOVEMBER

(Traditional English Rhyme – 17th Century)

Remember, remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot
I see no reason why gunpowder treason
Should ever be forgot

Guy Fawkes, Guy Fawkes, ’twas his intent
To blow up the King and the Parliament
Three score barrels of powder below
Poor old England to overthrow
By God’s providence he was catched
With a dark lantern and burning match
Holloa boys, holloa boys
God save the King!
Hip hip hooray!
Hip hip hooray!

A penny loaf to feed ol’ Pope
A farthing cheese to choke him
A pint of beer to rinse it down
A faggot of sticks to burn him
Burn him in a tub of tar
Burn him like a blazing star
Burn his body from his head
Then we’ll say ol’ Pope is dead.
Hip hip hooray!
Hip hip hooray!

Advertisements

3 thoughts on “The Bonfire Night или нощта на Гай Фоукс

  1. Оооо, това било значи! Не знам ти ли ми четеш мислите или аз твоите, или си е просто от самата дата 😀 – от една седмица ми се въртят в глават думите „Remember, remember the fifth of November“ и се чудех от къде ги знам, песен ли е, стих ли е каква беше останалата част от текста, мислех си че най-вероятно съм го гледала в някакъв филм на ужасите, а то какво било 😀 ! Малко ми е странно и на мен какво точно празнуват, и въобще винаги са ми странни такива весело-празнични настроения, когато има и смъртни случаи, може би все пак е това, че са спасили по-голям брой човешки животи като са хванали Гай Фоукс.

  2. Не знам какво празнуват, нито пък мога да си преведа поемата:), обаче пък прочетох с интерес:) Зарята си е страхотна на снимките!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s