Талиатели с кюфтенца от риба тон / Tagliatelle with Tuna Balls

20121101-110535.jpg

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Т (35/52)

Все още съм на буква Т, но може и с тази рецепта да я приключа. Все пак си запазвам правото да публикувам рецепти с вече отминали букви предвид голямата лятна пауза, която направих. Предизвикателството си е предизвикателство и броят на рецептите трябва да се спази! Само след седмица ще имам домашен интернет, т.е. достъп до снимки и рецепти, които чакат публикуване. Надявам се да наваксам доста. 🙂

Ако ли не, ще готвя до захлас или докато получа последно предупреждение от съпружеското тяло да не припарвам до кухнята (намиг). Отново имам забрана за сладки неща, но сърце кулинарно не трае (прикрит с ръка смях). Скоро ще си измисля повод, подходящ за едни мъфини, обещавам (си)!

Сега за днешната рецепта. Много Т-та. Талиатели, Тон, Томатоу (все пак съм в англоговоряща държава). Време е да разчупим традиционните спагети с кюфтенца и да разнообразим с тези tuna balls. Рецептата е взаимствана от BBC Good Food и наистина беше гуд! Опитайте!
20121101-110601.jpg

Талиатели с кюфтенца от риба тон в доматен сос

185 г консерва риба тон
Настъргана кора от лимон
Магданоз, нарязан на дребно
Кедрови ядки (по желание)
2 с.л. галета
1 малко яйце
Сол
Черен пипер
200 г талиатели
200 г доматен сос за паста, домашно приготвен или готов от магазина 🙂

Рибата тон се отцежда хубаво.

Преди да пристъпите към следващата стъпка с кюфтенцата, може да сложите водата да заври и да сготвите талиателите/спагетите/макароните според инструкциите на пакета.

Доматеният сос може да приготвите по подобие на този, който ползвам за пица. Подправките са изцяло ваш избор – мащерка, босилек, риган и др. Рецептата е тук.

В купа рибата тон се смесва с яйцето, магданоза, лимона, ядките (аз не съм слагала) и галетата (моята беше домашна с подправки).

Овкусявате със сол и черен пипер. Разбърквате добре, докато се получи приятна „кайма“.

Правите топчета с големина според желанието ви. Моите клоняха към размер дребно-средни и излязоха към 10 броя.

В силно нагорещен тиган с олио запържвате, докато си сменят цвета от всички страни.

Поставете за известно време на домакинска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.

Пастата през това време трябва да е готова и може да сервирате. След като полеете с топлия доматен сос, кюфтенцата от риба тон могат да кацнат на върха.

Приятна и разнообразна италианска вечеря на всички!

20121101-110631.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s