Тирамису без яйца / No Egg Tiramisu

20121030-213326.jpg

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Т (34/52)

Това тирамису по рецепта на Ани приготвих за рождения си ден през юли, но го „пазех“ за буква Т.🙂 Тя дойде, но снимките не.😉 Предвид интернет неволите ни и това, че всички снимки са на външен хард, който работи само с wi-fi (тук се проклинам къде съм гледала като сме го избирали), снимки няма! Има само една, която бях споделила по повода. Така че засега ще се задоволим с нея.🙂

Изцяло се доверих на рецептата без яйца за първия си опит за тирамису. Треперех им на тези бишкоти да не се разкашкат от кафето и да трябва да ги хапваме с лъжица, но те бяха много възпитани, стегнати и елегантни. Не помня какви промени съм правила и изобщо дали има такива.

Както се усеща от постовете ми, тази година е леко каръшка. Бях без лаптоп, сега без интернет. Лятото пък телефонът ми реши, че ще се пръсне по шевовете от много снимки и музика и най-безцеремонно ме предаде. Както се казва върна ме в първи клас като реши да си даде отпуска и си направи restore самостоятелно. Е, да, ще кажете ‘какво пък толкова’. Еееей толкова е (тук си представете как разпервам ръце и обгръщам Земята) за човек без лаптоп и без back up на информацията. Много пострадах от това своеволие и загубих доверие в телефона си… Та, така, записаната тогава виртуална бележка с рецептата липсва. Затова ви оставям с оригиналната версия на Ани и моите обяснения по външния вид.

20121031-004345.jpg

Тирамису без яйца

2 пакета бишкоти Савоярди
200 мл прясно сварено /може и еспресо/ силно кафе.
50 мл вино Марсала или ром

За крема

500 г маскарпоне
5-6 с.л. пудра захар
400 г заквасена сметана
300 мл течна сладкарска сметана

какао за поръсване
бишкоти за декорация
панделка🙂

Начин на приготвяне

Маскарпонето се разбива с пудрата захар.

Отделно се разбиват заквасената и сладкарската сметана и двете се смесват.

Към тях се прибавя и маскарпонето. Не се разбива много, за да не се пресече.

Приготвеното кафе се оставя да изстине покрито, за да не губи аромата си и след това се смесва с виното.

Започва сглобяването. Аз използвах кръгла тавичка с диаметър 24 см и с падаща основа. Първо сложих „оградката“ от бишкоти. Използвах някакви обикновени, които са по-тънки от Савоярди.

После се започва реденето на първия пласт. Всяка бишкотка се топва леко за секунда в сместа и се нареждат една до друга, като целта е максимално да се покрие пространството. Подреждайте ги в една посока.

Покрива се с крем. Той се разпределя приблизително на три части. Ако няма да ограждате тортата, си предвидете последната доза крем да е малко повече, за да може да се намаже добре и отстрани.

Прибира се в хладилник и след 2-3 часа е готово за консумация.

Може да поръсите с какао директно преди консумация или пък още при приготвянето на тирамисуто.

One thought on “Тирамису без яйца / No Egg Tiramisu

  1. Pingback: 2012 in review « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s