Интернет неволи

Не знам защо винаги на нас ни се случват тези драматични интернет истории. При всяко преместване, а то не е толкова рядко – през година или най-много две. Имам чувство, че над нас тегне някакво страшно интернет проклятие. 🙂 Може би точно, за да ни върне назад в миналото, когато не губихме ценни мигове пред компютрите и семейната комуникация не беше технологизирана. Но пък всичко това на цената на хубаво жилище, в което никой не е стъпвал преди нас и (не)търпеливо си чакаме телефонната линия, без която няма начин да ни прекарат интернета.

Вече шеста седмица сме без домашен интернет. Най-вероятно ще станат 7 и ако нещо друго непредвидено не изскочи, ще спрем дотам и няма да си подобрим рекорда за 8 седмици от 2008 година.

Като споменах за него и се сетих за целия кошмар тогава. Сега по-лесно ги преживявам нещата благодарение на мобилните технологии – подходящ телефон, мобилен интернет и безплатни wi fi мрежи на всяка крачка.

Тогава тъкмо бяхме стъпили на Острова, намирахме се в Уелс и с почуда разбрахме, че в тогавашната резиденция към болницата (съпругът ми е лекар) няма активна външна телефонна линия със света. След едномесечно лутане между различните мобилни оператори, предлагащи домашен интернет, разбрахме как се случват нещата. Монополистът BT (British Telecom) трябваше да осигури активна телефонна линия, за да може да се активира интернет. Няма кабелен интернет и няколко десетки интернет доставчика като в България… Разбира се за това удоволствие трябваше да изчакаме още 30 дни, за да дойде „инженер“ за инсталирането и активирането на място. Ето това ни костваше чакането от 2 месеца за интернет достъп.

Една година по-късно, по-опитни и обиграни, местим се в Ливърпул. Отново попадаме на нов апартамент без активирана телефонна линия и веднага се свързахме с BT. Така се сдобихме с нет само след 4 седмици. Чиста работа!

2010 година. Мястото е Телфорд, в района на Бирмингам. Жилището е ново. Но… има активна телефонна линия! Ураааа! Помирисваме интернета вече, когато откриваме, че в сградата има кабелен интернет на Virgin – най-бързият, най-надеждният, най-най-най. Пак урааааа! Правим поръчка и отново чакаме 2 седмици да дойде някой. Никой. Обаждаме се – сори, има проблем с кабела в квартала и в момента се работи. След седмица пак се обаждаме и искаме да говорим с мениджър „инженера“, за да знаем кога „аджеба“ ще оправят проблема. Бил по задачки. И така още една седмица. Когато вече избухва скандал и накрая ни казват, че няма да стане скоро нашата работа и се отказваме от поръчката… Посърнали и изнервени от чакането и липсата на интернет, се връщаме на вариант Б. Да знаехме, че така ше станат нещата, щяхме да го прекръстим на вариант А преди няколко седмици. Както и да е. 5 седмици след нанасянето ние имахме интернет, за да съобщим най-хубавата вест – че вече сме трима. Такива неща се случват като няма телевизия и интернет да ви разсейват. 🙂

Добре, че се задържахме за 2 години там и си спестихме още разправии. Но пък сега чудесно се компенсират с тази интернет суша. Направихме си поръчката доста време предварително. Трябваше да дойдат да активират телефонната линия 3 дни след нанасянето. Екстра, нали? Мда-а-а, само че не успяхме да се нанесем. 🙂 Апартаментът е тотално нов. Беше все още в процес на продажба, всички документи са задвижени, бъдещата собственичка ни увери, че ще стане бързо, но… почакахме около 2 седмици след обещаната дата. От отдел Продажби пък също се оказаха мили женици и даваха достъп на майстори, за да се обзаведе апартаментът, докато чакаме финализирането на сделката. Съответно трябваше да пуснат и BT човекът да влезе и да си свърши работата. Но не – за него не можело. Това става ясно предния ден! Хайде на ново се пуска поръчка и се чака още 30 дни… Дойде човечецът, направи 2 крачки след входната врата, почовърка в „сокета“ и каза „готово“. Изненадата дойде от мобилният оператор – „А, има промяна в правилата. Трябва линията да е активирана от нас, а не от тях“. Шах и мат, бум и тряс! Хайде отново разправии, канселиране на договори, пускане на нови поръчки, чакане, още чакане и пак чакане. На 6-ти ноември са обещали, че ще има интернет. Да им повярвам ли?

Чувствам се все едно ще получа първия си коледен подарък! Толкова дълго чакан и желан… А като го получа, ще мога да споделя стотиците снимки, с които ще ви разходя из Бристол и местата, където вече съм била. С днешния не особено позитивен пост давам началото на нова поредица, наречена Английската действителност. Живот и здраве, ще има много за споделяне. 🙂

Извинявайте за дългите словоизлияния! Който не може да спи и се буди преди първите петли, пише. 😉

Добро утро!

Advertisements

2 thoughts on “Интернет неволи

  1. Леле, УжасТ! Като пристрастена към интернет, съвсем искрено съчувствам за всички тези неволи. Дано наистина да стане на 6-ти, както са ви обещали. Излиза, че в България е доста по-лесно да се сдобиеш с домашен интернет. Припомних си и моите седем месеца в Испания без домашен интернет, но при мен си беше просто от липса на лаптоп. Тогава почти всеки ден висеех по2-3 часа в някоя интернет зала, докато накрая не се сдобих с лаптоп. Първоначално интернета ми беше безжичен и първите 48 часа бях успяла да изхабя 1ГБ. 😀

    • Хихи добре си го изхарчила ти 🙂 Аз успях да го устискам този 1 гб мобилен интернет за 2 седмици. И после бях на лов на безплатен по улиците. Иначе никога не го изхарчвам този гигабайт благодарение на домашния.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s