Тиквени курабийки / Pumpkin Cookies

20121026-120814.jpg

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Т (33/52)

Ето ги тиквените курабийки, които се опитаха да откраднат ролята на ябълката на раздора. 🙂 Защо ли? Ще разберете като видите под статията в блога на Детска кухня VIP Бебе. 😉
Реших да ги включа в кулинарното си предизвикателство, и без това съм на буква Т. Интересното при тях е, че може да ги направите и във форми за мъфини, както е споделила Ани под статията. Така че запрятайте ръкави!

А много полезна информация за тиквата ще откриете чрез линка в началото на статията. Приятно четене!

20121027-164209.jpg

Тиквата – царицата на есента

След всичко, което Ви разказах за тиквата в предходната статия, няма как да не възкликнете „Направо е перфектна!“ и ще сте прави… Поне докато не добавите останалите съставки от най-често консумираните тиквени рецепти – чийзкейкове и пайове. Защото повечето от тях изискват много захар, яйца, сол или други неполезности и за съжаление така приятният процент холестерол скача от нула до Луната.

Много ми се искаше да намеря компромисен вариант и да Ви предложа рецепта, която да не е енергийна бомба и най-вече да е подходяща за малки и големи.
В търсенето си попаднах на много различни варианти – десерти, супи, основни ястия. Сладки и солени изкушения ме примамваха и аз не устоях да опитам някои от тях – например солен кръмбъл с тиква и суфле с тиква, моркови и кимион.

Днес обаче, специално за читателите на блога на Детска кухня VIP Бебе, ще споделя първите си тиквени курабийки. Наричам ги курабийки, но спокойно мога да ги нарека и мини кексчета, защото не са твърди като курабийките, а меки и пухкави като кекс. Без яйца, с двойно намалено количество захар от оригиналната рецепта и добавяне на половин банан. Резултатът наистина е очарователно приятен!

Опитано и одобрено вкъщи от малки и големи. Опитайте и вие!

20121026-120752.jpg

Тиквени курабийки
2 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
2 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. сол
150 г масло на стайна температура
2/3 ч.ч. бяла захар
1 1/3 ч.ч. тиква, сварена и намачкана на пюре
1/2 банан, намачкан на пюре

Начин на приготвяне
В средно голяма купа смесете сухите съставки – брашно, бакпулвер, сода, канела, джинджифил, сол. В по-голяма купа сложете маслото и с помощта на миксер го разбийте заедно със захарта. Към него добавете тиквата и банана, и продължавайте да разбърквате с миксера, докато сместа не стане с хубава кремообразна консистенция. Постепенно добавяйте сухите съставки. Когато стане гъсто и миксерът се предаде, го заменете с лъжица и здрава ръчица. 🙂

В тава, предварително застлана с хартия за печене, слагайте по една лъжица от сместа и леко сплесквайте. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 минути, в зависимост от капацитета и настроението на фурната Ви. Внимавайте да не ги препечете. Трябва да са меки и приятни за хапане от малките зъбки.

20121026-120733.jpg

Ако желаете бъдещите курабийки да имат сходни размери и форми, всякакви формички ще са Ви от полза. Аз използвах средно голяма кръгла форма и после леко доизглаждах с пръсти.

А ако искате напълно да спечелите детските сърца, може да хитрувате със силиконови форми с различни животни. Нашият мечо беше голям хит и чевръсто бе изяден крак по крак, лапа след лапа.

20121026-120709.jpg

За финал, ще Ви запозная и с малката тиква, която играе поддържаща роля в декора. Нейната роля се изпълнява от… картоф! Да, това е картофен печат, дегизиран като Хелоуинска тиква. Спокойно можете да се сдобиете и Вие с такъв в най-различни размери и физиономии – трябват Ви картоф и оранжева боя.
Разрязвате картофа наполовина и с нож изчовърквате очи, нос и крива усмивка. След това може да оставите най-забавната част в детските ръце, ако са на подходяща възраст, разбира се. Печатът се намазва с боя и отпечатва върху специално приготвения за целта лист хартия. Повтарям – специално приготвен лист хартия. Всичко това под строг родителски контрол, освен ако не искате предекориране на интериора вкъщи с обсипани с тиквички стени, под, врати и мебели!

Ако не Ви е допаднало моето предложение, спокойно можете да заложите на класиката – сладка тиква на фурна. В такъв случай аз пък ще Ви почерпя с литературния й вариант – Печена тиква от Елин Пелин.

Весел Хелоуин на всички!

Advertisements

6 thoughts on “Тиквени курабийки / Pumpkin Cookies

  1. Диди, страхотни оранжеви тиквета има тук! А бисквитките със сигурност ще се харесат вкъщи, виждам вече има супер положителни отзиви! Идеята с печата също е гот! Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s