Торта с кокосов крем и бисквитки Орео / Coconut and Oreo Cake

20121024-190713.jpg

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Т (32/52)

Настъпи моментът да споделя и тортата за кръщенето на малката рабиня Мария, която стана дъщеря на Бога и светлината на 17-ти септември тази година. Повече за самото кръщене и снимки ще споделя в отделен пост. Днес ще се концентрираме на тортата. 🙂

Това е най-експресно приготвената торта в живота ми! Осъществи се в деня преди кръщенето. Сумарно отне 3 часа – от разбиването на крема, през сглобяването на тортата, до декорирането с фондан. Не споменавам печенето на блатове, защото просто нямах физическата възможност и време за това. Използвах готови и бях скептично настроена, но те се представиха отлично. 🙂

Разбира се, в моментите на паника и борба с времето на помощ ми се притече моята виртуална приятелка Ани, гуруто на тортите. Нейните красиви творения може да разгледате в блога й Sweet Magic. Тя ми даде идеята за бърз и лесен крем (нейният вариант е тук), към който аз добавих кокосови стърготини за разкош. Не че обичам кокос, но исках визията на тортата отвън и вътре да е бяла, да има някакъв вкус, а не просто сметана и затова реших, че кокосът е правилният избор.

Декорацията исках да е лека, ефирна, по бебешки чиста. Спрях се на бял фондан, но с леки прасковени нюанси тук и там. Двуцветният ефект се постига много лесно – разточвате по отделно двата цвята, слагате ги един върху друг и разточвате отново. После си изрязвате фигурките. И лентата за воала в моя случай. Накъдрих го от двете страни и много ми хареса колко нежно изглежда. С формички на сърце изрязох няколко сърчица, чиито краища също накъдрих, за да изглеждат като листенца, върху които да поставя бебето.

Ах, бебето! То е дело на Ани, която го беше приготвила предварително и ми го подари при 5-минутната ни среща в Бургас, където се отбихме на път за лятната ни (септемврийска) почивка. Благодаря ти, Ани, за страхотния жест! Прегръщам те!

Моята задачка беше да го облека (което се случи 1 час преди църквата) и да го сложа върху тортата.
Аз бях изключително доволна от крайния резултат, имайки предвид използването само на подръчни материали като вълнообразна джаджа за рязане на кашкавал и химикалка за правене на къдричките. Всички присъстващи гости на събитието също останаха очаровани от тортата – и на вид, и на вкус.

А какъв точно беше вкусът ще разберете сега от рецептата. 🙂

20121024-190640.jpg

Торта с кокосов крем и бисквитки Орео

1 пакет крем ванилия
400 + 150 мл прясно мляко
300 г сладкарска сметана (сладка)
200 г заквасена сметана
1 пакет кокосови стърготини
няколко бисквитки Орео
3 бр. готови блатове

Кремът ванилия се разтваря в 400 мл прясно мляко и се разбива първо на ниски обороти, а после около 3 минути на високи. Това е според указанията на крема на Dr. Oetker, който аз ползвах.

В останалото леко затоплено мляко слагате кокосовите стърготини за 15-20 минути и после отцеждате. Стърготините се добавят накрая в крема, а с млякото се напояват блатовете. Това в случай, че сте ходили два пъти до магазина за продукти и двата пъти сте забравили да купите кокосовото мляко от списъка си, но пък имате добра приятелка да ви предложи вариант Б. 😉

В отделна купа се разбива течната сметана и към нея се добавя заквасената, лъжица по лъжица.

Добавя се и кремът, а накрая се слагат кокосовите стърготини.

Започва се сглобяването на тортата. Слагате блат, напоявате с млякото, мажете с крем и натрошавате бисквитки Орео колкото желаете. Последният блат само напоявате.

Оставяте тортата в хладилника да стегне. След няколко часа се измазва цялата с маслен крем и се покрива с фондана.

После сте вие на ход 🙂

Разбира се отново нямам снимка на разреза, но се радвам, че въобще успях да снимам тортата преди да я отрежем в заведението. Ще трябва да се доверите на думите ми, че беше много сочна, сладка и приятно кокосова. 🙂
20121024-190657.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Торта с кокосов крем и бисквитки Орео / Coconut and Oreo Cake

  1. Честито на Мария!:) Ще чакам снимките!:) Диди, много нежна торта си направила, идеално се съчетава с повода! А това бебенце отгоре е толкова сладко!!!

    • Благодаря ти, Кенди! Надявам се до 2 седмици да вляза в релси с публикуването на снимките, че вече 6 седмици нямаме домашен нет и бавно умирам…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s