Само днес ще бъда щастлива

20120608-162959.jpg

Всички искаме да сме щастливи. Търсим го в промяната, новата работа, хубавото време, приятелското отношение, очакваме го като даденост от близките си. Рядко се сещаме да погледнем вътре в нас и да открием къде се е скрило това желание за щастие. И най-вече да разберем причината защо е заменено с безпокойство от несправяне със служебни задължения, семейния бюджет, ежедневните битовизми и емоционални отчуждения.
Бъдете щастливи, хора! Бъдете щастливи тук и сега. Не го отлагайте за утре. Не защото може да няма утре, а защото всеки пропуснат миг щастие ви прави по-нещастни без да го осъзнавате дори. Ей така, леко полека нещастните мисли се насаждат в главата и придават сиви оттенъци на иначе розовия ви живот досега. С всеки ден палитрата става все по-сивкава, бледа, губи положителния заряд и превръща ежедневието в ад. И всичко това е само в главата ви. Никой освен вие самите не може да оцвети дните ви и да съживи позитивизма във вас. Само вие. Трудно е, знам, но всеки може да се справи с подобна ситуация. Намерете отново на какво да се усмихвате, запълнете ума си с хубави мисли и не след дълго всичко ще се подреди. Отново ще изгрее слънце над вашата глава. Отново ще видите дъгата като грациозно представление на дъжда и светлината. Отново ще намерите покой в себе си и ще се радвате на малките неща в живота. Тривиално, но факт. Усмихвайте се. Дори и на сила в началото на деня, но в края ще го правите неосъзнато и искрено. Обичайте и ще срещнете любов. Бъдете добри и добрината ще ви се върне. Вървете гордо изправени и самочувствието ви ще нарастне неусетно. Направете го днес като не мислите за утре, за вдругиден или за следващия месец. А ако се обичате, го направете и утре. И така всеки ден, докато не кажете с ръка на сърцето и усмивка на устните „Аз съм щастлив човек“.
Живейте пълноценно само днес като спазвате една проста, но изключително ефикасна програма за щастие. Тя е написала от Сибил Ф. Партридж преди мнооого, много години, но е все така актуална и приложима в наши дни. Прочетете я. Осмислете я. Опитайте я. И после ми се похвалете, че сте много щастливи. 🙂

Само днес

Само днес ще бъда щастлив. Приемаме за вярно казаното от Ейбрахам Линкълн „повечето хора са толкова щастливи,колкото са решили да бъдат“.

Само днес ще се опитам да се приспособя към нещата такива каквито са и няма да се опитвам да ги нагаждам по собствените си желания. Ще приема семейството си, децата си, работата си и късмета си такива каквито са и аз ще се нагодя към тях.

Само днес ще положа грижи за тялото си. Ще направя гимнастика, ще го нахраня, няма да го измъчвам и лишавам от нищо, защото иначе няма да ми служи.

Само днес ще се опитам да развия ума си. Ще прочета нещо полезно, което изисква усилие, мислене, концентрация.

Само днес ще се упражнявам в три неща, ще направя някому добро без той да разбере и ще свърша поне две неща, за които нямам желание – просто така, за да се упражня.

Само днес ще се опитам да бъда приятен на околните: ще изглеждам максимално добре, ще се облека максимално най-прилично, ще хваля другите, няма да ги критикувам, няма да намирам недостатъци на никого и нищо.

Само днес ще се опитам да преживея деня си без да се мъча да реша всичките си проблеми.

Само днес ще си направя програма. Ще си напиша какво трябва да направя час по час. Може да не я спазвам съвсем точно, но е важно да я имам. Това ще сложи край на две неудобства – припряността и нерешителността.

Само днес ще прекарам половин час в тиха почивка. Ще се опитам да мисля за бог, за да предам духовно измерение на живота си.

Само днес няма да се страхувам, най-вече да бъда щастлив, да се радвам на красотата, да обичам и да вярвам, че ми отвръщат с любов.

Сибил Ф. Партридж

Advertisements

2 thoughts on “Само днес ще бъда щастлива

  1. 🙂 Идеята си я бива: само днес си мечтая деня да е повече от 24 часа за да мога да свърша всичко, което съм набелязала с усмивка и без припряност и нерви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s