Одеяло Пица / Quilt Pizza

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: О (21/52)

Отдавна чаках с нетърпение да стигна до буква О, защото тази идея отлежава с месеци! Искрени благодарности на Неси, че я сподели с мен. Веднага ми грабна интереса и беше решена съдбата на буква О. Освен, че е интересен външният вид на тази пица, тя е и много вкусна. Използвала съм тестото и соса, които приготвям вече повече от 3 години. Досега винаги съм правила пицата в специална тава за пица – кръгла на дупки. Този път трябваше да използвам тавата на фурната и се надявах да не се получи фал, затова сложих хартия за печене. Стана чудна! Приготвих я за едно женско парти и момичетата останаха очаровани. Няма да споменавам колко усилия ми костваше да оцелее до партито. Аз успявах да се контролирам, но трябваше да я спасявам и от набезите на любовната ми половинка. Дори и да не я приготвите в такъв вариант, си заслужава да дадеше шанс на тази рецепта за тесто. Тя е на Н.Попова, чиято рецепта за козунаци използваме също. Страхотни са всичките й предложения!

Продукти за 4 броя пици, 28 см

Тестото

Продукти

3-1/2 ч.ч. (около 450 гр) брашно, пресято + допълнително за омесване и поръсване

2 ч.л. захар, равни

1 1/3 ч.л. сол

7 гр. (една опаковка) суха мая

1 1/2 с.л. зехтин (или олио)

1 1/4 ч.ч. хладка вода

(1 ч.ч. = 200 мл)

Приготовление

брашното се пресява в голяма купа. Добавят се маята, захарта, солта и зехтина, а след това и водата. Разбърква се добре с ръце, миксер или с лъжица.

След като се оформи се прехвърля върху набрашнена повърхност и се меси като се добавя (ако е необходимо) брашно, докато се оформи еластично нелепнещо тесто.

Поставя се в намазана с олио голяма купа, тъй като тестото ще увеличи обема си почти два пъти. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

Втасването може да се ускори в топла стая или да завиете странично купата с нещо. Ако няма да се ползва тестото същия ден, може да се остави да втасва в хладилник – покрито с прозрачно домакинско фолио за около 8 часа преди да е готово за употреба. Може да се съхрани и използва в хладилник до 3 дни. Може да се съхранява и във фризер, като преди употреба се оставя в хладилника за една нощ.

Доматеният сос

Продукти

2-3 големи скилидки чесън, счукани

цели белени домати от консерва( 700 ml), отцедени

1-2 щипки захар

сол

черен пипер

2 с.л. ситно нарязани пресни зелени подправки (или сухи) – магданоз, босилек, мащерка

Приготовление

Доматите се пасират в блендер или през сито.

Ако сосът е много воден, се сгъстява на котлона.

Подправя се на вкус със сол, черен пипер, чесън, захар и зелените подправки.

Може да се съхранява до 3 дни в хладилник.

Украса

След като разточих и сложих половината тесто на хартията за печене, подравних страните и го „разграфих“ леко с ножа на равни части, намазах с доматения сос и започнах с декорирането. Използвала съм сурови зелена, червена и жълта чушка, маслини без костилки, сварен морков, сварено яйце, шунка и кашкавал.

Пече се за около 10 минути в силно загрята фурна на 200-250 градуса.

Тук може да се развихрите истински! Може да гарнирате пицата с класическите шунка, чушка, маслини, настърган кашкавал и всичко друго по ваш вкус, а може да импровизирате и с външния й облик и форма. Така освен вкусна, вашата вечеря ще се превърне и в произведение на изкуството. 🙂

Приятно пицо-правене и още по-приятно пицо-ядене!

Диди

Advertisements

8 thoughts on “Одеяло Пица / Quilt Pizza

  1. Диди, страхотна е! Нямам думи – наслада голяма! Ако ми я сервират ще има да разглеждам с часове! Прекрасна!

  2. Еее,право в целта. Пицата е една от любимите ми храни. А тази изглежда превъзходно.

  3. И аз се захванах да я разглеждам 🙂 Но ако ми беше по-наблизо мисля, че щях да и отдам дължимото похапване! Страхотна идея, а тестото за пица непременно ще изпробвам! Поздрави!

  4. Pingback: Талиатели с кюфтенца от риба тон « DiDi-licious

  5. Pingback: Талиатели с кюфтенца от риба тон / Tagliatelle with Tuna Balls « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s