Весела Великденска торта

Христос Воскресе!

Пожелавам ви мир и любов, щастие и семейна хармония!

Бъдете здрави и добри към себе си и към околните!

Черпя ви с великденски зайчета и сладки пиленца.🙂

Това е първият ми опит за вита торта. Исках да има височина, но да е малка тортичка, подходяща за бързо или направо експресно консумиране, тъй като след 2 седмици съм замислила по-голяма и празнична торта по случай първия рожден ден на най-сладкото малко момиченце в живота ми – Little Miss Mary. Дано и тя да се получи поне толкова успешна колкото тази.

Рецептата си я сглобих от няколко източника, декорацията също се оформи в главата ми след като попаднах на снимки на интересни зайчета в интернет пространството.

Рецептата за блата взаимствах от Nunkata, но тъй като нямах подръка нишесте го заместих с брашно.

Продукти

За блата:

5 яйца

175 гр. захар

1 ч.л. екстракт от ванилия

щипка сол

200 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 с.л. червена течна боя за храна (може и повече)

За крема Ганаш:

400 мл течна сметана (40%)

400 мл Нутела

За масления крем:

125 г меко масло

1 ч.л. екстракт от ванилия

250 г пудра захар

2.с.л. прясно мляко

Приготовление

На блата:

Яйцата, 6 с.л. вода, захарта, ванилията и солта се разбиват с миксер на най-висока степен, за около 7 минути. Сместа става пенеста и пухкава.

Добавете и оцветител, ако желаете. Трябва да се сложи по-голямо количество от 1 с.л., защото си променя цвета след опичането.

Към яйчената смес се прибавя внимателно брашното като продължавате да бъркате с дървена лъжица или ръчна бъркалка.

В тавичка с размери 30 на 40 см или сходни размери (моята е 36 на 32 см) се слага хартия за печене и се изсипва тестото, след което се подравнява.

Пече се на 180 градуса за 12 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Готовият блат се изважда и се поставя върху влажна хавлиена кърпа, за да се отлепи по-лесно хартията и се навива на руло.

Когато се охлади напълно, се подравнява отстрани, ако има нужда, след което се реже на ленти. Аз го разрязах на две ленти, намазах ги с крем Ганаш.

Навих първата лента на руло и я поставих в центъра на подноса (тук ще отбележа, че пропуснах да направя основен кръгъл блат, върху който да навия тортата и следващият път ще го направя).

Маже се следващата лента и се навива около първата.

След това тортата се стяга с ринг или се увива стегнато със свежо фолио.

Оставя се да престои няколко часа в хладилника, след това се измазва с маслен крем, оставя се отново в хладилника, докато стегне и се покрива с фондан или се измазва с крем и се декорира по желание.

На крема Ганаш:

Използвах рецептата от тук.

Затопля се сметаната на котлона, но без да завира.

Прибавя се Нутелата и се бърка постоянно, докато стане хомогенна смес.

След като готовият крем поизстине малко, се оставя в хладилника за няколко часа (минимум 4 часа).

След това се разбива с миксера до втвърдяване и промяна на цвета.

Тук аз допуснах грешка, че не прибавих масло, което да го стегне повече, но и без него се получи екстра, ако нямах пробойна в блата и не поизтече кремът. Затова и на снимките ще видите, че едната плънка е по-тънка.

За масления крем:

С миксер се разбива мекото масло заедно с ванилията и постепенно се прибавя пудрата захар.

Когато захарта е напълно разтворена, се добавя прясното мляко и се разбива до пухкава и хомогенна смес.

Ако полученият крем е много гъст, се добавя още мляко. Ако е много течен, се добавя още пудра захар.

Когато всичко е готово, се пристъпва към най-забавната част – декорирането! Определено беше предизвикателство с тези ленти. Няколко дни преди да направя тортата „тренирах“ направата на къдричките и както винаги се случва имах по-голям успех при генералната репетиция, отколкото при  самото представление.🙂 Но това е животът… Ето тук може да откриете как се правят тези вълнички.

За зайчетата и пиленцата отстрани използвах подръчни материали, за цветенцата и пеперудките съответните формички, яйчицата са шоколадови яйца, купени от магазина.

Кошницата я „изплетох“ относително бързо, ако не броим двата неуспешни опита преди това.🙂 Как се прави ще откриете тук. Не се стряскайте, че видеото е на италиански, всичко става ясно и без думи! Аз съм използвала клечки за зъби, тъй като се оказа, че сме хапнали последните спагети!

Идеята за надничащите зайчета е от тук.

Ето ги и главните участници в тази весела Великденска торта!

Показвам и разрез на тортата, за да не си помислите, че не е вита.🙂

Да ви е сладко!

Диди

16 thoughts on “Весела Великденска торта

  1. Честит празник, Диди! С пожелания за мир и любов в дома ви! Тортата е много весела и много красива! Очаквам следващите изненади!:)

  2. Диди, страхотна свежа, весела и вкусно-изглеждаща торта!!! Очаквам с затаен дъх официалната торта на Мис Мери🙂

    • Мерси, мила🙂 Тортата за Мис Мери ще е по-скоро семпла, поне засега това ми е в главата, но като я започна не знам как точно ще е завърша🙂

  3. Pingback: Момиченце от фондан и бързи “направи си сам” указания « DiDi-licious

  4. Pingback: Първата торта за първия рожден ден « DiDi-licious

  5. Pingback: Великденски трепети | DiDi-licious

  6. Pingback: Момиченце от фондан и бързи “направи си сам” указания | DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s