Картофена торта / Potato cake

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: K (17/52) 

За тази седмица имах хиляди идеи и записани рецепти, с които да се развихря над тенджерите, но… предпролетната умора си каза думата – мързи ме жестоко! (голямо извинение, няма що!) Това е онзи мързел, от който не може да те изтръгне нищо! Изпаднала съм в лека летаргия, докато чакам вдъхновението си. Готвенето ми е последна грижа – да живеят полуфабрикатите! И за да не се предавам на седмица 11, реших да споделя нещо от предната седмица, което не е в най-добрият си вид за публично представяне, но пък заслужава да се сподели. Рецептата е на Nunkata и трябва задължително да видите нейната красива картофена торта, като натиснете тук.

Картофена торта

 Продукти

За блата:

2 яйца

250 мл вода

60 гр. масло

150гр. брашно

1/4 ч.л. сол

1/4 ч.л. захар

За пълнежа:

две шепи замразени нарязани на дребно зеленчуци

5-6 средно големи картофа

200 гр. сирене

2 яйца

1/2 кофичка кисело мляко

риган, сминдух, сол на вкус

Приготвяне на блата

Маслото, водата, захарта и солта се поставят в тенджера.

След като течността заври се изсипва цялото брашно наведнъж и се бърка енергично до получаване на еднородна смес.

Маха се от котлона, когато на дъното на тенджерата се получи лек белезникав слой.

Когато тестото се охлади напълно, се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква добре с миксер (по-лесно става с бъркалките за тежки теста).

Тестото става меко и леко лепкаво. Оставя се на страна и се приготвя пълнежът.

Приготвяне на пълнежа

В тиган се разтапя малко масло и замразените зеленчуци се задушават за около 5 минути.

Отделно в купа се разбъркват сиренето, яйцата и киселото мляко и се овкусяват със сол и черен пипер.

Украса от розички

Розичките се получават като старателно „обелите“ картофите на колкото се може по-дълги ленти. Желателно е да се използва картофобелачка, за да станат по-равномерни на дебелина лентите.

Сглобяване

Намазва се тава с диаметър около 30 см. с масло.

Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност и се прехвърля върху намаслената тава.

Блатът се поръсва с риган и сминдух и после се изсипва грахът, а отгоре и плънката.

Оформят се розички от картофените ленти като се увиват една в друга.

Тортата се пече в предварително загрята фурна на 160-170 градуса за около час. Важно е температурата на печене да е ниска, за да се изпекат добре картофите. В противен случай тортата ще се изпече отдолу и отгоре, а сърцевината ѝ ще остане сурова.

Благодаря на Nunkata за страхотната рецепта!

подпис Диди

Advertisements

5 thoughts on “Картофена торта / Potato cake

  1. Ох, обичам картофи под всякаква форма, много добре си изглежда! И аз съм в пролетна умора, нищо не ми се прави.

    • Ооо, да, хареса се въпреки опитите ми да саботирам всичко – тавичката ми беше по-малка отколкото трябваше! Но е супер! Хайде чакам още рецепти от този вид 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s