Йоркширски пудинг / Yorkshire pudding

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Й (16/52) 

В началото на това мое начинание – азбучното кулинарно предизвикателство, се бях отказала да участвам с Й, защото тотално бях изключила за тези малки сладури, Йоркширските пудинги. Но ето, че са факт, а аз обявявам седмица 10/52 за много удовлетворяващо приключена.

Ако не сте опитвали Йоркширски пудинг, ще очаквате нещо кремообразно и пудингово. Истината е доста далеч. Всъщност няма нищо общо с пудинга, но защо носи това име могат да отговорят само братята англичани. „Пудинг“ може да се употреби както за този род кремчета, така и за тестени продукти и кейкове, например известния Коледен пудинг. Уикипедия услужливо обяснява, че в далечни времена, когато пшеничното брашно е започнало да се включва все повече в направата на торти и кейкове, готвачите в северна Англия решили да използват екстра количеството смес и го пускали в мазнината, докато приготвяли печено месо. И до ден днешен го използват като гарнитура към месно ястие.

Тъй като сместта е като за палачинки, а структурата на Йоркширските пудинги е близка до еклерите, кухи и бухнали, спокойно могат да се консумират и със сладко или шоколад. Подходящи са за парти, за следобеден чай, а може и просто за закуска.

За направата на мини пудингите ви е необходима само тава с форми за мъфини и една елементарна рецепта. Ето я и нея:

равни количества яйца, брашно и прясно мляко!

Трябват ви 3 средни яйца, които да счупите в мерителна чаша без да ги разбърквате. Вижте какво количество е и ги изсипете в голяма купа. Измерете същото количество прясно мляко и го добавете към яйцата. Сложете същото количество брашно и разбъркайте на ръка, докато стане хомогенна смес.

Има два варианта за печене.

  • Леко намажете тавата за мъфини и я сложете в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато се нагорещи наистина много. Във всяко гнездо сложете смес до средата на формичката. Печете около 20-25 минути, докато станат златисто-кафяви. Не отваряйте фурната междувременно. Трябва пудингите да бухнат, но центърът им да е вдлъбнат.
  • Този вариант наблюдавах лично в съседка на едно кулинарно шоу-демонстрация на домакински уреди. Без да се загрява предварително формата се изсипва смес до половината на всяко гнездо и се пече на 220 градуса за около 30 минути до златисто-кафяво. Пудингите станаха мнооооого бухнали.

Който и вариант да изберете няма да сбъркате. Консумирайте с мед, сладко, течен шоколад, кленов сироп или каквото друго ви хрумне. А ако решите, дайте шанс и на соления вариант със мазнина от печеното месо.

Приятни и вкусни пудинги!

подпис Диди

2 thoughts on “Йоркширски пудинг / Yorkshire pudding

  1. Pingback: Първият Рожден Ден: Сладки изкушения « Всичко за детето

  2. Не съм опитвала, но ме заинтригува. Странно ми изглеждаше заглавието със снимките, но разбрах защо така:). Ще ги пробвам тези малки вкусотийки! Засега ще се почерпя при теб:) Приятни почивни дни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s