Зеленчуци Ж’адор / Vegetables J’adore

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Ж (седмица 13/52) 

ОК. Седмица 7 от азбучното ми предизвикателство наистина си беше предизвикателна. Буква Ж не беше лесна. Трябваше да избирам между жабешки бутчета, жълт ориз или палачинки и нещо желирано. Не ме впечатляваха рецептите обаче. Особено жабешките бутчета категорично отказах да ги обсъждам със себе си за потенциално ястие. Спрях се на зеленчуци Ж’адор по няколко причини:

  • хареса ми името и какво по-подходящо заглавие за гарнитура в месеца на любовта
  • бяха лесни за приготвяне, а както всички знаем неусложнените и елементарни на пръв поглед неща са много вкусни и ефектни
  • можеха да бъдат поднесени красиво във форма на сърце
  • позволяваше различни интерпретации откъм зеленчуци
  • тотално ангажираната ми  бебешки предизвикателства персона е склонна да жертва възможно най-малко време за приготвяне на нещо за ядене.

Ето защо тези зеленчуци бяха перфектно включване в предизвикателството, както и в мързеливото ми меню за след любовния празник – бяха гарнитура към едни мързеливи пилешки бутчета. Вечерята беше чудесна, чак ми се искаше двойна порция!

Естествено като една кулинарна фурия не се поколебах да използвам зеленчуци, различни от оригиналната рецепта и да напасна всичко според моя вкус. Така тиквичките и зелето бързо бяха заменени с кисели краставички и чушки. И не съжалявам, но може някой ден да опитам и оригинала все пак.

Зеленчуци Ж’адор

Продукти

3 моркова

1 чушка

1 кисела краставичка

2 малки картофа

1 ч.ч. бяло вино

2 с.л. олио

сол

черен пипер

Начин на приготвяне

Киселата краставичка се разрязва по дължина на две части. Откъм разрезите се отрязват две или три тънки ивици пак по дължина. Те се бланшират във вряща вода и се отцеждат.

Морковите, картофите и чушката се нарязват на малки парченца.

В загрятото олио се слагат нарязаните зеленчуци, захлупват се и се задушават до полуомекване.

Посоляват се и се подправят с черен пипер.

Налива се виното и задушаването продължава до пълна готовност.

В края на готвенето течността трябва да е съвсем малко.

Форма с пръстен или сърце се поставя върху чиния. От вътрешната страна стените й се облепват с бланшираните резена от киселата краставичка.

Вътрешността се запълва със задушените зеленчуци. Пръстенът се маха.

Може да поръсите със ситно нарязан зелен лук, копър, слънчогледови семки или сусам.

Не забравяйте да осигурите компания на зеленчуците в лицето на мързеливите пилешки бутчета и чаша вино.

След това е време за J’adore, Je t’aime и други любовни емоции!

подпис Диди

9 thoughts on “Зеленчуци Ж’адор / Vegetables J’adore

  1. Много красиво аранжирано! А зеленчуци обожавам, така, че това определено е моето ястие! Браво за избора за буква Ж!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s