Валентинки: Солени мини еклери / Mini Puffs

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Е (12/52) 

С тези еклери завършвам седмицата на буквата Е. Имах желание за още една рецепта, но време – не. Също така ги предлагам и като вариант за любовния празник, защото поднесени ефектно ще свършат чудеса. А и са безумно вкусни! Пълнежът е по ваш избор – солен или сладък. Самите еклери съм направила солени или по-скоро са безсолни, тъй като количеството сол е нищожно. Спокойно може да се ползват и със сладък пълнеж, а при желание може да добавите и малко захар в тестото.

Аз направих мини еклери, исках да са като хапки. Така изпекох няколко тави и завидно количество еклерчета изчезнаха още, докато бяха топли. Ммммм, вкуууснооо! Дори без пълнеж!

Мини еклери със сирене Филаделфия, оцветено в бледо розово


Солени еклери

Продукти

500 мл вода
250 г брашно
125 г масло
7 бр. яйца
щипка сол

За пълнежа

крема сирене, пастет, картофено пюре, руска салата и др.

шоколад, крем, сладко и др.

Начин на приготвяне

В подходящ съд поставяте водата и маслото. Когато водата заври и маслото е разтопено напълно, добавяте наведнъж брашното и солта. Непрекъснато се бърка, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отдръпнете от котлона.

След като поизстине се прибавят едно по едно яйцата и се разбърква добре – всяко следващо яйце се добавя едва когато тестото изцяло е поело предишното.

В тава поставете хартия за печене или домакинско фолио, намажете леко с мазнина и сложете топки от тестото на подходящо разстояние. Може да използвате супена лъжица, шприц и просто да ги овалвате с мокри ръце.

Пекат се в предварително затоплена на 200 градуса фурна, като не се отваря по време на печенето!!! Когато започнат да порозовяват може да ги извадите (около 15-2о минути при мен).

Изстиналите еклери внимателно се разрязват и през отвора се поставя солената плънка – крема сирене или нещо друго по ваш избор –  пастет, картофено пюре, руска салата и др. Отгоре еклерите може да се напръскат с разтопен кашкавал.

За сладките еклери може да използвате шприц и през малка дупка да вкарате пълнежа – крем, шоколад, сладко и др. Може да декорирате отгоре с разтопен шоколад, крем или пудра захар.


Рецептата е адаптирана от www.gastronom.bg.

Хартиената украса може да принтирате от тук.

подпис Диди

10 thoughts on “Валентинки: Солени мини еклери / Mini Puffs

  1. Pingback: Вкусни идеи за Свети Валентин / Valentine’s Day Food Ideas « DiDi-licious

  2. Диди, чудни са! Домашни еклери още не съм правила. А идеята ти да са солени, направо ме плени! Ще ги направя за някое парти задължително:). Декорацията ти е много красива и нежна! Приятни почивни дни !

  3. Pingback: Първият рожден ден: Солени предястия « Всичко за детето

  4. Pingback: Първият Рожден Ден: Сладки изкушения « Всичко за детето

  5. Pingback: 2012 in review « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s