Джамбалая / Jambalaya

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Д (8/52) 

Буквата Д завидя на буквата Г за включването с цели 3 рецепти и компететивно запретна ръкави да подобри рекорда, подбутвана от собственичката си. Нали все пак е нейната любима буква. Гледайки една кулинарна телевизионна игра, се роди идеята за втората рецепта за тази седмица. След Дробът в меден сос заповядайте на Джамбалая.

Джамбалая е ястие близко до испанската паеля, може да се каже, че са първи братовчеди – приготвя се от месо, зеленчуци и ориз. Разбира се има много варианти, а този, който избрах аз, е със свинско месо, чушки и … кренвирши. ОК, кренвиршите си ги измислих аз, просто защото продължавам импулсно да взимам решения за ястията без предварителна подготовка. И така вместо чоризо трябваше да се измисли нещо адекватно и тук се намесиха кренвиршите, онези тънките. Още поправки на оригиналната рецепта от моя страна: вместо обикновен бял ориз използвах Басмати; вместо подправката каджун си измайсторих моя лична и трябва да призная, че резултатът беше страхотно ароматно ястие. Който не иска да разчита на моята кулинарна креативност, може да спазва на 100% продукти и приготвяне според оригиналната рецепта или да си хареса друга в необятното интернет пространство.

Джамбалая със свинско месо

Продукти

1 с.л. олио

1 средно голям лук, нарязан на полукръгове

1 средно голяма чушка, нарязана на едро

1 скилидка чесън, смачкана на едро

2 ч.л. подправка каджун* или моята лична**

2 кренвирша, нарязани на тънки кръгчета

350 г свински пържоли, нарязани на кубчета

2 ч.ч. пилешки бульон

400 г белени цели домати от консерва

1 1/2 ч.ч. бял ориз (басмати)

Приготвяне

Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера на среден огън.

Добавете лука и чушките и ги задушете, докато омекнат (около 5 минути). Разбърквайте периодично.

Добавете чесъна и подправката. Гответе около 1 минута или докато се усети аромата и разбърквайте през това време.

Сложете кренвиршите, изчакайте да се позапържат малко и прибавете свинското месо. Гответе около 5 минути или докато се позапържи леко.

Изсипете пилешкия бульон, доматите и 1 ч.ч. студена вода.

Когато заври, добавете ориза и намалете котлона на ниска температура. Сложете капака и гответе около 10 минути.

Махнете капака и гответе още 10 минути или докато водата се изпари и оризът е готов.

Сервирайте топло.

* Каджун (cajun seasoning). Има много рецепти, но най-оригиналната според мен е следната:

2 ч.л. кайен пипер или чили

1-1/2 ч.л. хималайска или морска сол

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. счукан/смлян кимион

1-1/4 ч.л. счукан/смлян синап

1/2 ч.л. сушена мащерка

1/2 ч.л. сушен риган

1 ч.л. лук на прах

1 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. джинджифил на прах

Всичко се смесва и може да се ползва за месо, риба, зеленчуци, супи. Както виждате количеството е предостатъчно за няколко ястия.

**Подправката на Диди. Придържах се към предната рецепта за каджун като пропорции, но направих количеството наполовина и пак имам за няколко ползвания.

1 с.л. сол

1/2 с.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. къри

1/2 ч.л. кимион

1/4 ч.л. сушена мащерка

1/4 ч.л. сушен риган

1/2 ч.л. джинджифил на прах

В случай, че се чудите дали е вкусно, само ще споделя, че моята любовна половинка си напълни втори път чинията…

подпис Диди

One thought on “Джамбалая / Jambalaya

  1. Много вкусно предложение, Диди! С интерес следя този вкусен азбучен проект и съм впечатлена от всичко, което показваш до момента. Подправката ти определено е много ароматна. Ястието е чудесно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s