Пиле с галушки / Chicken with dumplings

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Г (седмица 4/52) / My Food Challenge: Week 4/52

Чували ли сте за галушки? Защото аз не бях, докато не попаднах на рецептата. А къде открих рецептата ли? В единствената готварска книга, която имам. Сега не се смейте, но дори и тя ми е подарък. Много скъп и мил при това. От едни страхотни приятелки за една „отчаяна съпруга“ – т.е. за мен. Не е случаен цитатът, да знаете. Защото именно така се казва книгата – Готварската книга на Отчаяните Съпруги. В нея се разкриват сочни блюда и пикантни подробности от телевизионния сериал и най-вече от кухнята. Буквално. По много увлекателен начин са представени ястията, които са приготвяни в сериала и се акцентира върху рецептите, с които е известна всяка една от героините. Днешната рецепта е от репертоара на Сюзан. Ето първо как описват героинята:

„Сюзън е здраво стъпила на земята майка с повече добри намерения, отколкото домакински умения, която вярва, че най-важни са мислите. Но наличието на добра рецепта, внимателно прочетена преди загряването на тигана с олиото, е също добра идея.“ Колко добре ми пасва само! Явно не е било случайно, че съм харесала нейната рецепта.

Пиле с галушки

За пилето:

1 кг пилешки бутчета (само горна част)

4 средно големи моркова, обелени и нарязани на кръгчета около 1 см

1 с.л. сушена целина (може и 2 стръка прясна, почистени и нарязани по диагонал на резенчета с диаметър 1 см)

1 средно голяма глава лук, нарязан на лентички около 1 см

3-4 чаши домашен или купен пилешки бульон

1/2 ч.л. сушена мащерка

Сол

Прясно смлян черен пипер

За галушките:

1 1/2 чаши брашно

1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз (по желание)

2 1/4 чаени лъжички бакпулвер

1 ч.л. сол

3 с.л. масло

3/4 чаша прясно мляко

Приготвяне

Изчистеното от мазнини пиле се подрежда в съд с капак, в който да се побере на един пласт.

Върху пилето се разпръсват морковите, целината и лука и се добавя бульона.

Налива се достатъчно вода, за да покрие пилето и зеленчуците на около 2,5 см.

Добавя се мащерката и се овкусява леко със сол и пипер.

Кипва се на силен огън и се вари около 2 минути, като през това време се маха пяната периодично.

После се поставя капака на съда и се оставя да къкри на по-слаб огън.

Вари се, докато в близост до костта на бутчетата не останат розови следи, около 50 минути.

Около 10 минути преди пилето да стане напълно готово, се приготвят галушките.

В средно голяма купа се смесват брашното, магданоза (ако ползвате), бакпулвера и 1 ч.л. сол.

С връхчетата на пръстите се размачква маслото и брашното, докато маслото започне да наподобява малки късчета корнфлейс и се разнесе равномерно из брашното.

Налива се прясното мляко и се разбърква леко, докато брашното се навлажни.

Сместта не трябва да е прекалено гъста. Няма проблем, ако останат няколко бучки и една-две ивици брашно.

Уверете се, че течността е достатъчна едва да покрие пилето и зеленчуците. Ако е в повече, я изгребете; ако е по-малко сипете бульон или вода и оставете течността в съда отново да кипне, преди да продължите. После намалете огъня и оставете да къкри спокойно.

Вътре се пуска сместа за галушките, като се трупат цели лъжици върху течността. Оставя се разстояние между тях поне по 3 см. Покрива се съда и се вари, докато галушките станат леки и пухкави и се сварят напълно, около 12 минути.

Сервиране

С надупчена лъжица се прехвърлят галушките в купичка за сервиране. Във всяка купичка се добавят по две парчета пиле и малко зеленчуци. С черпак се изсипва върху пилето малко от течността.

Забележка: След като пилето е почти готово, ястието може да се свали от огъня за около час, преди да се добавят галушките. Те обаче трябва да се сварят веднага щом сместа бъде приготвена, и цялото ястие трябва да се сервира веднага щом галушките се сварят.

подпис Диди

6 thoughts on “Пиле с галушки / Chicken with dumplings

  1. Диди, чудна рецепта! Аз съм чувала за галушки, дори съм ги хапвала:). Имам няколко рецепти от баба Мария. Много обичам такива съвсем различни рецепти! С пиле обаче не съм ги пробвала! Хубава неделя от мен!:)

    • Кенди, трябва да споделиш някоя рецепта, че само по руските сайтове ги има, ама видях, че са в много варианти – с брашно, с яйца, с картофи и т.н. Весела неделя и от мен!

  2. За галушки знам разбира се и то точно с картофи и много по-малки от това което виждам на снимката.И не каза,вкусно ли беше?

    • О, да, пилето беше трепач. Галушките също. Можех да ги направя по-дребни, ама малко късно се светнах да не грабя с лъжицата като за последно. Хихи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s