Броколи и кашкавал в суфле / Broccoli and cheese soufflé

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: Б (седмица 2/52) / My Food Challenge: Week 2/52

Продължавам с азбучните предизвикателства. За тези, които са пропуснали, първата рецепта, ето го и предизвикателство номер 1/52 – Киш с аспержи, гъби и сирене.

Днес ще ви покажа моето суфле с Броколи. Но не това е най-голямото предизвикателство, а да ви представя три рецепти тази седмица, за да мога да наваксам и да съм в крак със седмиците до края на годината (да се надяваме). В този ред на мисли ще ви помоля за всякакви идеи за ястия с буква В, защото тотално съм го закъсала – още нито една рецепта не ме е вдъхновила достатъчно, че да я изпробвам.

И такааааа… Суфле правя за първи път в живота си и не знам дали е толкова успешно, колкото ми се иска. Първо нямам подходящи купички и второ… ами не изглежда като другите суфлета, които гледах из интернет.😀 Но важното е, че се хареса и изяде с голям апетит. Мисля, че прекалих с количеството броколи и кашкавал и затова не успя да бухне симпатично, ноооо… следващия път (каза тя оптимистично). Така че имайте го предвид, ако някой ден решите да експериментирате и вие!

Ето я и рецептата.

Продукти:

2 глави броколи (около 300 гр всяка)

4 яйца, разделени жълтъци и белтъци

80 гр кашкавал, настърган + за поръсване

сол

черен пипер

масло и брашно за намазване на съда, в който ще печете

Приготовления:

  1. Сварете броколите, но внимавайте да не ги преварите.
  2. Пасирайте сварените броколи в блендер, докато са фино смлени.
  3. Смесете ги с жълтъците и разбъркайте, докато се хомогенизират добре.
  4. В отделна купа разбийте белтъците на сняг като сложите щипка сол.
  5. Внимателно смесете двете смеси като бъркате бавно.
  6. Добавете част от кашкавала, солта и черния пипер като продължавате да бъркате бавно и внимателно.
  7. В намазаните с масло и поръсени с брашно купички или тавичка сложете внимателно сместа като използвате лъжица.
  8. Поръсете останалия кашкавал.
  9. Сложете купичките в предварително загрята във фурната до 200 °C тава, защото сместта може да напусне пределите на купичката.
  10. Печете около 8 минути или докато бухне и кашкаваът се запече до златисто. Не отваряйте фурната, докато суфлето не е готово.
  11. Сервирайте топло и си оближете пръстите!

подпис Диди

Рецептата е адаптирана от www.sharemykitchen.com.

10 thoughts on “Броколи и кашкавал в суфле / Broccoli and cheese soufflé

  1. Pingback: Вегетариански палачинки / Vegetarian Pancakes « DiDi-licious

  2. И аз да доложа, че е мнооого вкусно! За който обича разни безмесни е страхотно!Благодаря за рецептата Диди и е поднесена много зарибяващо!😉

  3. Аз писах уж коментар, но нещо не се получи…Важното е,че суфлето се получи и то мноооого вкусно. Днес ще повтарям🙂 Благодаря Диди!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s