Asparagus, mushrooms and cheese quiche / Киш с аспержи, гъби и сирене

Моето азбучно кулинарно предизвикателство: A (седмица 1/52) / My Alphabet Food Challenge: Week 1/52

Предизвиквам се! Кулинарно. 52 седмици – 52 ястия. Никога неопитвани от мен неща. Тук не се включват сладкиши, поне не на първо време. И за да има ред в хаоса от нетърпеливите ми за предизвикателства мисли, ще действам по азбучен ред. ще мога да мина цялата азбука горе-долу два пъти, като изключа някои от не особено популярните букви Й, Ъ и Ь. Вече закъснявам с две седмици, затова ще опитам да наваксам с две рецепти. Днес е първата с буква А, а тези дни ще се развихря в кухнята и около нещо с Б в заглавието. Между другото приемам идеи за ястия с каквато буква ви хрумне. А ако решите да се включите в това кулинарно предизвикателство, ще съм повече от щастлива!

Започвам с новото за мен – Аспержи  и киш.

Кишът (quiche) е отворен пай с прекрасна хрупкава основа от маслено тесто и пълнеж по ваш вкус и желание – яйца, сирене, плодове, зеленчуци, месо, риба. Това е френско национално ястие и се сервира задължително за националния ден на Франция, но историята му започва от Лотарингия (Германия). Името произлиза от немското Kuchen (кейк, сладкиш), но с френския правопис се видоизменя до quiche, както е известен и до днес. Но стига толкова Wiki-инфо.

Да запрятаме ръкави!

Избрах аспержите и преди да започна да търся рецепта, съвсем случайно попаднах на тази. Както се казва, тя ме намери.  Но разбира се, като всяка самоуважаваща се домакиня, трябваше да дам нещо от себе си и да я доукрася.

Отворих хладилника и открих, че имаме огромно количество яйца. Толкова много, че можех да сваря десетина, да направя няколко омлета и с останалите да замерям от прозореца минаващите коли. За моя първи киш обаче реших да използвам яйца от щастливи кокошки (free-range eggs), които придадоха на ястието много приятен жълто-оранжев цвят. Освен яйцата се спрях на гъби, пресен лук и сирене.

Сварих аспержите, охладих ги в лед, защото май попрекалих малко с варенето, ама нали ми е за първи път и ми е простено. След това приготвих останалите продукти – нарязох лука и сварените гъби на новите си дъски за рязане (за този подарък от Дядо Коледа може да прочетете тук).

Разбих яйцата и млякото, добавих подправки на вкус. В отделна купа сложих зеленчуците и сиренето, смесих ги и към тях добавих яйчената смес и разбърках добре, докато се хомогенизираха.

След това се заех с омесването на тестото. Лесна работа предвид малкото количество, което е необходимо за основата на киша. Разточването също е елементарно, въпреки че винаги ползвам  всякакви нестандартни неща под ръка – бутилки от вино или стъклена чаша. Този път реших да мина hi tech – с термос. (Изненадааа!) Поставих тестената основа в малка тавичка и изсипах зеленчуковата смес.

Всичко беше готово и започна следващата фаза – печене. Деляха ме 30 минути от готовия резултат и финала на първото ми предизвикателство.

Много нескромно мога да заявя, че беше тотален успех! Изключително вкусно и леко ястие. Е, можеше и снимките на финалния продукт да са по-добри, но като се стъмва в 4 часа по нашите географски ширини няма как да не се снима на изкуствена светлина. Дано поне малко да ви зарази моя ентусиазъм и някой ден да дадеше шанс на това кулинарно творение – киш с аспержи, гъби и сирене. Този киш може да не изглежда като излязъл от списание, но е прекрасен, защото е моят първи, а първите неща в живота винаги се помнят.🙂

Рецепта

Тесто

225 г брашно

100 г масло, стайна температура

1 голямо яйце, разбито

сол

Пълнеж

1 бр. пресен лук, нарязан на кръгчета

3 яйца, разбити

150 мл прясно мляко

150 г сирене, натрошено

1 връзка аспержи, задушени и нарязани

5-6 броя гъби, задушени и нарязани на лентички

сол

черен пипер

Метод

В голяма купа се смесват брашното с щипка сол, маслото и яйцето. Разтрийте съставките заедно. Добавят се 2-3 супени лъжици вода, за да образуват тесто. Увива се в прозрачно фолио и се съхранява в хладилник.

Нарязват се лука, задушените аспержи и гъби и се добавя натрошеното сирене. Разбиват се яйцата и се добавя млякото, солта и черния пипер на вкус. Смесват се зеленчуците и яйчената смес. Разточва се тестото върху набрашнена повърхност до 5 мм дебелина. Слага се в намазнената тавичка и ако има дупки се запушват с излишното тесто.

Изсипва се сместа в тестената основа и се слага в предварително загрятата фурна до 200 °C.

Пече се за 25-30 минути.

 Да ви е сладко!
подпис Диди

19 thoughts on “Asparagus, mushrooms and cheese quiche / Киш с аспержи, гъби и сирене

  1. Браво, супер изглежда! Киш е едно от любимите ми и най-често приготвяни ястия. Очаквам още вкусни предложения🙂
    Относно апелът, който отправи, предизвиквам те с с нещо с буквата К – Кнедли🙂

  2. Еха, много готина идея и ястието изглежда страхотно!
    Обаче тук ще бъда само зрител, не съм толкова напред да се включа в такова нещо.🙂

  3. Диди, прекрасен киш, с не дотам любимите ми аспержи😉
    Впрочем днес е Антонов ден, как само съвпада с твоя азбучен кулинарен експеримент…
    И понеже днес не се плете (нещо, което напоследък не спирам да правя – незнам защо всяка зима полудявам по това занимание), възнамерявам да откликна на предизвикателството ти, но не обещавам да избягам от десертната основа на която робувам … Ще опитам до края на деня да пусна нещото с А (дето още не съм го измислила, ама да видим…)
    ооо и пак по повод буквите – добре че днес не си на буквата Б, защото днес не бива да се вари боб и леща, за да не разсърдиш баба шарка… Та като казах Б, предложението ми към теб е, всъщност можеш да си избереш: Багета или Боботай, второто е традиционно ястие от Южна Африка.
    Дерзай Диди!

    • Цвети, мерси за включването! Запрятай ръкави и чакам вкусен резултат! Аз Б-то го сготвих вече, дори е изядено🙂 Ще опитам днес да го публикувам, че нали се движа малко назад и да вляза в крачка със седмиците. Приемам предизвикателството ти с Б като минавам втори път азбуката хихи Чакам предложения с В, че съм зациклила и нищо не ме е вдъхновило достатъчно!

  4. Pingback: Броколи и кашкавал в суфле / Broccoli and cheese soufflé « DiDi-licious

  5. Изглежда супер, мисля да го пробвам съвсем скоро🙂 Аз мисля да ти предложа нещо с моята прекрасна буква Г – Гуджия, типично индийско ястие. За съжаление няма много идеи на български, но предполагам това няма да те спре!

  6. Pingback: Вегетариански палачинки / Vegetarian Pancakes « DiDi-licious

  7. Pingback: Киш със смесени зеленчуци « DiDi-licious

  8. Pingback: Киш със смесени зеленчуци / Mixed vegetable quiche « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s