Хората говорят за разделно хранене, а аз днес ще споделя за разделно приготвяне на продуктите – всеки от съответната категория да си знае паницата, пардон, дъсчицата.
Дядо Коледа ми донесе този чудесен комплект от четири пластмасови дъски. Явно много съм слушала и все в кухнята. Така, да не се отплесвам. Дъските. Четири броя в четири различни цвята:
– зелена за зеленчуци
– бяла за вече сготвени продукти
– червена за месо
– синя за морски храни
Всичко това отлично илюстрирано на „ушенцето“ на всяка дъска. Така спокойно я хващаш и издърпваш за ушето от алуминиевата поставка, без да се чудиш бялото само за карфиол ли беше или и за бяло пилешко месо.
И защо ни е необходимо цялото това fancy снаряжение в кухнята? Хигиената на дъската има изключително важна роля при предотвратяване на хранителни отравяния. Прорязаните от ножовете места са благоприятна среда за задържането и развитието на множество различни бактерии от дадена храна, например сурово месо, които да попаднат в нетермично обработените храни, например в любимата ви шопска салата (не, ракията няма да ги убие! Дори и в по-големи количества.)
Такааа, разбрахме се, че ракията не помага, но едрата сол пък е много ефективна при премахване на миризмите от дъската и дезинфекцирането й. Затова мийте редовно дъската си, ако ползвате само една, и особено между рязане на различни категории храни.
Ето и една чудесна статия с много полезни съвети как да избегнете хранителните отравяния, която се разпростира далеч извън дъските за рязане.
Това е от мен. Отивам да си пробвам дъските. Уф, направо ми е жал да кълцам каквото и да било върху тях и да им оставя множество прорезни „рани“! Но… се налага.
Прекрасен подарък, много колоритен! Наистина си слушкала много:) Някои съдове, прибори и принадлежности са създадени, за да красят кухнята! Хубава неделя!
О, да, засега ще останат в сектор Красиви и неизползвани. Направих един опит за рязане с тях и много мъчно ми стана 🙂
Значи оборудването е готово.
Ми, приятно готвене!
Забелязал съм, че го правиш с удоволствие – така стават най-хубавите манджи.
Мерси! Не всеки път е удоволствие, но се старая 🙂
Pingback: Asparagus, mushrooms and cheese quiche / Киш с аспержи, гъби и сирене « Didi-licious