Разделно рязане или новите дъски на Диди

Хората говорят за разделно хранене, а аз днес ще споделя за разделно приготвяне на продуктите – всеки от съответната категория да си знае паницата, пардон, дъсчицата.


Дядо Коледа ми донесе този чудесен комплект от четири пластмасови дъски. Явно много съм слушала и все в кухнята. Така, да не се отплесвам. Дъските. Четири броя в четири различни цвята:
– зелена за зеленчуци
– бяла за вече сготвени продукти
– червена за месо
– синя за морски храни

Всичко това отлично илюстрирано на „ушенцето“ на всяка дъска. Така спокойно я хващаш и издърпваш за ушето от алуминиевата поставка, без да се чудиш бялото само за карфиол ли беше или и за бяло пилешко месо.

И защо ни е необходимо цялото това fancy снаряжение в кухнята? Хигиената на дъската има изключително важна роля при предотвратяване на хранителни отравяния. Прорязаните от ножовете места са благоприятна среда за задържането и развитието на множество различни бактерии от дадена храна, например сурово месо, които да попаднат в нетермично обработените храни, например в любимата ви шопска салата (не, ракията няма да ги убие! Дори и в по-големи количества.)


Такааа, разбрахме се, че ракията не помага, но едрата сол пък е много ефективна при премахване на миризмите от дъската и дезинфекцирането й. Затова мийте редовно дъската си, ако ползвате само една, и особено между рязане на различни категории храни.

Ето и една чудесна статия с много полезни съвети как да избегнете хранителните отравяния, която се разпростира далеч извън дъските за рязане.

Това е от мен. Отивам да си пробвам дъските. Уф, направо ми е жал да кълцам каквото и да било върху тях и да им оставя множество прорезни „рани“! Но… се налага.

подпис Диди

Advertisements

5 thoughts on “Разделно рязане или новите дъски на Диди

  1. Прекрасен подарък, много колоритен! Наистина си слушкала много:) Някои съдове, прибори и принадлежности са създадени, за да красят кухнята! Хубава неделя!

    • О, да, засега ще останат в сектор Красиви и неизползвани. Направих един опит за рязане с тях и много мъчно ми стана 🙂

  2. Значи оборудването е готово.
    Ми, приятно готвене!
    Забелязал съм, че го правиш с удоволствие – така стават най-хубавите манджи.

  3. Pingback: Asparagus, mushrooms and cheese quiche / Киш с аспержи, гъби и сирене « Didi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s