Mexican Wedding Cakes

Тези мексикански сватбени сладки си имат и чисто българско име – Масленки. Може да ги срещнете и под много други имена, но тези специално се различават по това, че имат орехи, вместо царевично нишесте в съдържанието си. Рецептата за тези масленки с орехи, както ги наричам аз, е адаптирана от www.joyofbaking.com. Подходящи са не само за сватба, но и за Коледа, кръщене и всякакъв друг повод.

Масленки с орехи 1

Масленки с орехи 2

Продукти:

2/3 ч.ч. смлени орехи (или други ядки по избор)

1 ч.ч.  масло на стайна температура

1/4 ч.ч. пудра захар

1 ч. л. чист ванилов екстракт

2 ч.ч. брашно

1/4 ч.л. сол

За поръсване:

1 ч.ч. пресята пудра захар

Масленки с орехи

Приготовление:

1. Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий.

2. Изпечете ядките за около 8 минути или докато започнат да кафенеят леко. Изчакайте да изстинат напълно и ги смелете в кухненски робот/блендер заедно с 2 супени лъжици брашно от рецептата, докато станат фино смлени.

3. С миксер разбийте маслото и захарта, докато станат леки и пухкави (около 2 минути). Добавете екстракта от ванилия и разбъркайте. Добавете останалото количество брашно и сол и разбъркайте отново.

4. Разбъркайте заедно с ядките. Покрийте полученото тесто с прозрачно фолио и го оставете в хладилника за около един час.

5. Загрейте фурната до 175 градуса по Целзий. Подгответе тавата с пергаментова хартия (може и алуминиево фолио).

6. От охладено тестото направете топки с големина около 2,5 см и ги поставите в тавата на разстояние около 5 см една от друга.

7. Печете за около 12 – 15 минути или докато ръбовете на топките започнат да стават кафяви. Извадете ги от фурната и поставете върху решетъчна скара, за да се охладят за около 5 минути.

8. Междувременно пресейте 1 ч.ч. пудра захар в купа. Вземете все още горещите масленки и една по една ги овалвайте обилно в захарта, един в даден момент. Оставете ги да доизстинат на скарата. Може също така да ги подредите и да поръсите само върховете на сладките.

9. След като се охладят напълно, ги поставете в херметически затворени контейнери. Така може да се съхранят за няколко седмици.

Да са ви сладки тези масленки с орехи!

Масленки с орехи 3

Може да разгледате още: 

Cake Pops
1/2 Birthday Cake
20111106-225602.jpg
Бисквитена торта

23 thoughts on “Mexican Wedding Cakes

  1. Кухнята ми е недостатъчно оборудвана за такива вкусотии…Виж, крем-карамела ти ми се получи много прилично😉

    • Хей, Съни, радвам се, че крем карамелът се е получил! Тези масленки изобщо не са сложни. Ако няма как да смелиш орехите, можеш да ползваш помощта на нещо твърдо, например аз ползвам дървено чукче за пържоли😀

  2. Много хубаво са станали. А как си ги прибрала в тази кутийка, думи нямам. Снимките много ми харесват! Хубава вечер!

  3. These are one of my favorite cookies. My grandmother always made a big batch for Christmas. I’ve made them a few times myself, but the last time, I almost burnt the house down when I forgot about the nuts toasting on the stove!

    • LOL don’t tell me about something forgotten on the stove! I just did something incredible stupid – went to put the baby for afternoon nap and 40 minutes later I realised I’m boiling eggs😀 The water was gone and the eggs are both boiled and baked…

    • Чудесно! Направо се включвай в моето азбучно кулинарно предизвикателство за повече стимул хихи Тази седмица сме на моята любима буква Д😉

  4. Pingback: Първият Рожден Ден: Сладки изкушения « Всичко за детето

  5. Pingback: Направи си сам…Коледа! « DiDi-licious

  6. Pingback: Chocolate crinkles или шоколадови снежни топки « DiDi-licious

  7. Pingback: Chocolate crinkles или шоколадови снежни топки « DiDi-licious

  8. Pingback: М-м-масленки, m-m-melting moments! « DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s