Cake Pops или Кексче на клечка

Още щом зърнах тези малки сладки чудеса преди 3 седмици и се влюбих в идеята, а и в красивите и креативни резултати на клечка, които разгледах из блог-пространството. Затова само ми трябваше повод да опитам късмета си на начинаеща в правенето на cake pops. Това се уреди – днес се навършват седем сладки месеца с моята прекрасна дъщеричка! По този повод мама запретна ръкави, не спа няколко нощи и постигна прилично-задоволителен успех. Естествено винаги може по-добре, затова ще има втори коледен опит съвсеееем скоро.

Кексчетата на клечка са страхотен хит в Щатите, но имат своите фенове и из целия свят. Те са страхотни за тематични партита, както и рождени дни, сватби и всякакви поводи. Жената, която ги популяризира е Angie Dudley, по-известна като Bakerella от едноименния блог www.bakerella.com. На нейния сайт може да съзерцавате прекрасните малки кексчета, които ще ви е жал да схрускате без съмнение. Това е изкуство! Много приятно и вкусно творчество! А сега лично Bakerella ще ви покаже как се творят cake pops.

Трябва ви само един готов кекс, който да натрошите на относително малки парченца (доста жестоко занимание след като сте се трудили да го опечете добре!). Моят е Red Velvet Cake, който също правех за първи път и беше предизвикателство, но може да се ползва готова смес за кекс, която да купите от магазина.  Натрошеният кекс смесвате с маслен крем за торта, правите малки топченца или всякакви други форми, които са превзели въображението ви, слагате клечките, охлаждате в хладилника, докато се стегнат и тук вече следва трудната част. За покритието е нужна специална бонбонена смес, наречена candy melts, която очевидно се предлага само в Щатите или просто има друго име в Европа. Можех да поръча онлайн, но нямах време и намерих алтернатива. В един кокетен малък магазин за торти и всякакви приспособления за приготвянето им ми предложиха да използвам шоколад, който да разстопя и така да постигна ефекта на candy melts. Аз се въоръжих с бял и розов с вкус на ягода. Беше труднооооо, трябваше да го разтапям на малки дози, но достатъчни да покрият формите с едно топване, без въртене, усукване и прочие. Сместта изстиваше бързо и трябваше да се претопля, но да се внимава да не прегрее, защото тогава се сгъстява и става негодна за ползване. Украсяването беше песен направо и го правех с радост, след като съм получила добър резултат с шоколадовото покритие. Както ще видите и на снимките има забележки тук-там, но нямам претенции за перфектност, особено пък за първи опит и изхабени много нерви, и се наслаждавам на резултата визуално и вкусово! Моля почерпете се и вие!

Ягодка, потопена в шоколад... Мммм, прекрасна комбинация!

Още ягодки за моята Мери Строубери

Sweets for my sweet! Розовата вълна продължава...

Една по-различна ягода

С цветовете на дъгата

А ако нямате клечки, може да поднесете кексчетата по много елегантен начин във формички за мини мъфини.

Мини кексчетата без клечка пак са ефектни

Пожелавам ви прекрасен и мноооого вкусен ден!

Вашата фея на кексчетата,

Диди

Може да разгледате още:

Christmas Cake Pops

Меденки

Крем Карамел

Бисквитена торта с ром и стафиди

Торта за половин годинка рожден ден

16 thoughts on “Cake Pops или Кексче на клечка

  1. Привет, от къде купи шоколада и…може ли малко повече информация за това как го разтопи. Друг проблем е, че не мога да намеря бели клечки… Не съм експерт в правенето на такива вкуснотийки, но съм решила да направя нещо интересно за Рожденния ден на дъщеря ми, която скоро става на две:)

    • Здравей, Лилия! Аз живея в Англия и тук намерих всичко необходимо в магазинче за торти и принадлежности за правенето им. Шоколадът, който ползвах е обикновен бял шоколад, уж за готвене. Разтопих го в микровълнова на интервали от 30 секунди, като разбърквах добре в почивките и така докато се разтопи целия. Използвах малки количества, за да се разтопи бързо и да не го прегрея, защото става на бучки иначе. Ако имаш още въпроси, можеш да ми пишеш пак🙂 Успех!

  2. Много благодаря за бързия отговор, довечера ще се заема с тази отговорна задача – тъй като нямам представа тук от къде мога да купя ( ще проверя в Била ) , но ако не намеря ще опитам с обикновен бял и черен шоколад. Ако резултатът е приличен, ще изпратя снимки:) Стискай палци:)

    • Стискам! Може малко бавно да ти съхнат, но ще се получи, сигурна съм! А ако имаш време до събитието, може да поръчаш онлайн материалите. В един сайт продаваха направо като комплект всичко необходимо. Само да не забравя да го потърся и да ти го изпратя. Чакам да се похвалиш🙂

  3. Pingback: Christmas Cake Pops Story/ Коледна история на клечка « Didi-licious

  4. Диди, ще ги правя тези дни, много ми харесаха!:) Ще видим с клечките как ще се разберем, че си поръчах едни, ама те много дебели, бре, за какви смукалки са незнам:):):). Масления крем какъв ти е? Пудра захар и масло ли, или слагаш нещо друго? Прегръдки, Диди! Хубав ден!:)

    • Успех с тези малки сладки кексчета! Ще чакам резултата в блога ти🙂 Аз ползвах готов buttercream, така че действай смело с пудрата захар и маслото.
      И още веднъж благодаря за наградата! Денят ми започна прекрасно благодарение на теб! хх

  5. Pingback: Вкусни идеи за Свети Валентин / Valentine’s Day Food Ideas « DiDi-licious

  6. Pingback: Първият Рожден Ден: Сладки изкушения « Всичко за детето

  7. Pingback: Вкусни идеи за Свети Валентин / Valentine’s Day Food Ideas | DiDi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s