Пазете децата!

Децата са най-голямото ни богатство и затова заслужават цели 2 празника! Днес, 20 ноември, ще ви кажа – Честит Световен ден на децата! Как се случи това ще разберете… СЕГА!

В почти всички държави по света Денят на детето се отбелязва на различни дати и е свързан с различни традиции. През 1925 г. датата 1 юни е определена като Международен ден за защита на детето. Не е ясно как е избрана точно тази дата, но след обявяването и като официален празник в Москва, се приемства и в България. Не  е странно защо, нали?
През 1954г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 Ноември за Световен ден на децата. Тяхната цел е да стимулират разбирателство и обмен между децата от различните раси, както и да насочат вниманието на всички към нужните грижи и защита за децата. Празникът е предшестван от Международният ден на мъжа, който се празнува на 19 ноември, но все още няма голяма популярност. Така се създават 48 празнични часа, в които се припознава и огромната положителна роля на мъжа в отглеждането на децата. (Тук някои майки ще въздъхнат и ще се помолят този „празник“ да се случи и в тяхното семейство.)

Днешната дата обаче не е повсеместно приета и много държави предпочитат да останат верни на традициите си в отбелязването на празника. Мнозинството от държавите празнуват на 1 юни, ислямските държави масово го честват на 4 юли, а ако погледнете календара за останалите държави, сигурно ще установите, че няма месец без някъде по света да не се отбелязва Денят на детето.

Както намекнах и в началото – хубаво е поводи да има! Надявам се само да не е необходимо да напомняме на света веднъж годишно, че децата се нуждаят от специални грижи и внимание. За тях всеки ден трябва да е празник! Трябва да усещат любовта и всеотдайността ни, а ние трябва да сме отговорни за тяхното здраве и щастие всяка една минута от денонощието. (Дори и докато спим с наострени уши и готовност да ги утешим, ако се събудят посред нощ.) Така че, мили хора, дори и да не сте родители все още, бъдете добри и толерантни към децата, защото и вие сте били такива малки сладурковци – любознателни към света и очакващи много и само хубави неща от него.

Ето и една забавна детска фотосесия, която ще предизвика усмивки със сигурност.

Advertisements

One thought on “Пазете децата!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s