Световен ден на тоалетната?!?

Ето какво доживяхме да честваме – ден на тоалетната. На пръв поглед поредната глупост, ще си кажете вие. Свикнали сме да приемаме тези неща за даденост, защо пък трябва и да ги отпразнуваме всяка година?  Сега си представете  да нямате тоалетна –  нито у дома,  нито на работа, нито публична тоалетна.  Представете си последвалата бъркотия (слаба дума, знам!) и болести.

Това, което не знаем е, че това е ежедневие за 2.6 милиарда души по света, които нямат достъп до канализация и водоснабдяване. Живеят сред мизерия, инфекции и епидемии. Ограниченият достъп до чиста тоалетна, чиста вода, както и последвалата лоша хигиена са причина в петдесет процента от болничните случаи. 2.2 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година от остра диария в следствие на дехидратация. Това означава, че на всеки 14 секунди умира едно дете: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. СЕГА.

Този ден е и повод да си припомним, че храстите и дърветата в парка и гората не са там, за да служат за олекотяване на спешни нужди. Не визирам кучешките действия. Не е редно ние възрастните да го правим, не е редно и децата ни да го правят. Спестявайки си време да отидете до най-близката тоалетна и да кажем 50 ст. за нея, не правите никому добро. Винаги съм се чудила на това приложение за iPhone да ти показва тоалетните в района наоколо – явно има смисъл. А може точно организаторите на тази тоалетна пропаганда (http://www.worldtoilet.org/WTD/) да са в основата. Шегувам се, разбира се!

Advertisements

2 thoughts on “Световен ден на тоалетната?!?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s