Крем Карамел / Crème caramel

Направен лично от мен. Първият, но не и последният (да се надяваме). Винаги ме е плашил, защото някакси сложно ми се виждаше да уцеля този карамел да е приятно течен, а не да се втвърди, да не е със шупли кремът, да е достатъчно изпечен… Въобще много драми!
Предизвикателството беше и в използването на тава за мъфини при липса на подходящи чашки и купички. Получи се и вече е изконсумиран. Мисля, че презентацията не беше от особена важност и не ни спря да му се насладим. Истината е, че направих само една тава с мъфиново-подобни крем карамелчета. Не случайно е и умалителното име – всяко беше две хапки. А приготовленията на цялата доза в тази форма щеше да ми отнеме поне 4-5 часа. Така че се изхитрих и останалото количество беше направено в една малка правоъгълна тавичка. Няма нищо по-приятно да си хапваш директно от тавата! Не правете това, ако очаквате гости!

Ето и рецептата.

Крем Карамел

За крема:
1 1/2 ч.ч. захар
6 яйца
1 литър мляко
1 ванилия (или 1 ч.л. течна ванилия)

За карамела:
1/2 ч.ч. захар
50 мл вода

1. Загрейте фурната на 140°C.
2. Стоплете млякото със захарта.
3. В купа разбийте яйцата, добавете млякото и ванилията.
4. Карамелизирайте захарта с водата без да разбърквате, докато сиропът се сгъсти и добие златист цвят.
5. Налейте горещия карамел в подходящите форми, които са термоустойчиви.
6. Налейте готовата яйчена смес. Поставете формите в тава, пълна до средата с гореща вода.
7. Печете крем карамела около 40-60 минути. Добавяйте студена вода, ако водата в тавата заври, за да не се образуват шупли в крем карамела.
8. Когато е готов, оставете да изстине.
9. Сервирайте като обърнете всеки крем карамел в чиния или директно от ползванитите форми.

Crème caramel

Ingredients

For the cream:
1 1/2 cups sugar
6 eggs
1 litre milk
1 tsp vanilla extract

For the caramel:
1/2 cup sugar
50 ml water

1. Preheat the oven to 140°C.
2. Warm the milk and dissolve the sugar in it.
3. Whisk the whole eggs in a bowl, then mix in the milk and vanilla essence.
4. To make the caramel, boil the sugar and water together in a small pan without stirring until the syrup thickens and caramelises, turning all golden brown.
5. Pour the hot caramel into moulds which you can put in the oven.
6. Pour the egg mixture into each caramel-filled moulds. Place the moulds in a roasting tray and pour hot water in around them until it reaches half-way up the side of the moulds.
7. Bake the crème caramels in the preheated oven for 40-60 minutes. Add cold water to the tray if the water is boiling. This is to prevent bubbles in the crème caramels.
8. Remove and set aside to cool.
9. To serve, turn out of the moulds on to serving plates.

6 thoughts on “Крем Карамел / Crème caramel

    • Диди, тъкмо търсех рецепта за крем Карамел. Ще ползвам твоята, благодаря. Изглежда много апетитно!🙂 Майка ми също така редовно правеше крема в тавата, когато бях малка. Страхотно е да хапваш от тавата хихи :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s