Торта за 1/2 година рожден ден

Не се стърпях да не отбележа шестия месец на малката ми прекрасница с подобаваща торта за случая. Все пак това си е половин годинка! Първоначално бях решила да направя една скромна бисквитена торта, но от сърце и във форма на сърце. Направих я. Моят любовен половин обаче предпочиташе друг вид бисквитена торта – направих и нея. Така вече имахме две тортички, когато ме осени идеята за трета! Запретнах ръкави и започнах. Отделих четири дни на този проект – най-големият и интересен проект в живота ми след бебе Мария, разбира се!

Ето я и нея – Нейно Величество Тортата…

Като за първи опит съм доволна, но има какво още да се желае.

Накратко – пандишпанови блатове, сиропирани с компот от ягоди, шоколадово-сметанов крем и ягоди между блатовете, шарена декорация от фондан за покритие.

Приготвих два блата, които изпекох в правоъгълна тава. Оригиналната рецепта е на Natalyna и е за 26 см форма.

Продуктите

6 яйца
180 гр. захар
160 гр. пресято брашно

Приготовленията

Формата се омазнява и посипва с брашно.

Белтъците и жълтъците се разделят. Първо се разбиват белтъците на сняг. След това се разбиват жълтъците и захарта на пяна. Към тях се добавят постепенно белтъците и се бъркат с дървена лъжица. Към получената смес се добавя постепенно и брашното.
Тук отварям скоби, за да поясня при мен какво се случи. Понеже нетърпеливата ми и разсеяна рачешка натура не дочете рецептата до край, за първия блат разбих яйцата заедно. Няма да се впускам в подробности как ме хвана яд и вече виждах провала си преди да съм почнала. Оставих ги на една страна с идеята, че ще си приготвя омлет по-късно. Заех се с втория блат и този път препрочитах всяко изречение по два пъти.

Пече се в предварително загрята фурна за около 30-40 минути – при горен и долен огрев тавата се слага на най-ниското ниво и се пече на 170-180 C, при фурна с горещ въздух (вентилатор) – на второ ниво от долу на горе на 160-170 C.
След като е изстинал блата може да се отреже на две или три части или пък да се изреже в специфична форма – в случая доста варианти на разпределение на цифрите направих, докато намеря най-удачния. С остър нож и много въображение оформих единица, двойка и чертата, която всъщност е от две равни части.

Ако желаете да приготвите какаов блат – в горната рецепта заменете 40г брашно с 40г качествено тъмно какао – става тъмен шоколадов блат. С шоколад – прибавете 50г настърган шоколад.

Естествено един тънък блат не беше опция за моята торта и правех планове за закупуването на още яйца, когато влезе в сила поговорката „Приятел в нужда се познава“. Споделих моите приключения с разбитите яйца на приятелка, майсторка на прекрасни торти, която винаги дава полезни съвети и отговаря на хилядите мои глупави въпроси. Благодарение на нея си спестих едно ходене до магазина и използвах разбитите вече яйца не за омлет, но за втори блат за тортата. Тайната е водна баня! Разбих яйцата със захарта и добавих брашното и всичко това с миксер над котлона. Резултатът накрая беше един перфектно изпечен блат, по-пухкав и мек от първия! Ако знаех и него щях да направя така (шегичка). Благодаря ти, Ани!

Използвах вече изрязаните цифри от първия блат за шаблони и така вече бях готова да сглобя тортата. Сиропирах всеки блат с компота от ягодите, които сложих между блатовете. По-мекия блат сложих отгоре и той беше малко ощетен откъм сиропиране в сравнение с другия.

Кремът

Трябваше ми нещо бързо и лесно, тъй като загубих доста време с блатовете. И та-даааа – течен шоколад и сладкарска сметана! Всяко по 250 мл. Уж. Малко на око, по-скоро на вкус го направих. Намазах блата, поставих ягодите и сложих още един пласт крем. Поставих горния блат и бях готова за следващата стъпка.

Следва подготовката на тортата за поставяне на фондана. Приготвя се маслен крем от 100 г пудра захар и 100 г размекнато масло, които се разбиват на сняг и се измазва цялата торта.

Ето и разрез на тортичката.

Останалите снимки ще откриете в края на публикацията.

Декорирането

Аз използвах готов фондан. Разполагах с голямо количество в кремав цвят (приблизително 1 кг) и по-малки разфасовки (по 100 г) цветен фондан в основните цветове – жълто, зелено, червено, синьо и черно. Синьото и зеленото бяха най-употребени.
Смесвах съответния цвят с кремавия фондан, за да имам достатъчно за покриването на тортата. Някои фигурки ги бях приготвила предварително, но тъй като идеята ми се избистряше в движение трябваше да направя оше доста неща. За да няма празни пространства трябваше да „облагородя“ зелената площ с рекичка, езерце с патета, дърво и храсти с трева. Небето пък се „заоблачи“, свободно пърхаха шарени пеперудки и бръмчаха пчелички. Калинките, тези прекрасни малки балеринки с червени пелеринки (прекалено много детски песни слушам напоследък), се разхождаха навсякъде като господарки на тортата, а гъбките чаровно накланяха „шапките“ си в знак на уважение.
И добре, че настъпи официалният момент, в който торта и рожденичка трябваше да се срещнат, иначе можеше да се появят още знайни и незнайни същества и растения на територията на тортата.

Няма да ви описвам консумирането с подробности (хихи). Само ще спомена, че тортата беше много вкусна, сочна и лека и за удивление на съпруга ми не беше музеен експонат, който да краси хладилника ни, а ставаше за консумация.

И три дни яли, пили и се веселили.

P.S. Всъщност са три пъти по три дни – все пак имахме три торти (намиг).

Advertisements

11 thoughts on “Торта за 1/2 година рожден ден

  1. Не че мога да направя таква украса, но и да можех, надали щях, на втората калинка или патенце щяха да ме хванат нервите :). Евала! 😀

  2. Уау! Ти ме караш да мечтая.
    Тъй като сигурно няма да почерпиш, отбелязах постинга и отивам да търся майсторка.

  3. Диди, радвам се, че макар и съвсем мъъъъъничко имам участие в тази прекрасна торта! Представям си каква красота ще направиш на Мери за първата годинка!

    • Благодаря ти още веднъж за помощта! А за годинката ми е рано да мисля и като знам как в последния момент ги решавам тези неща пак ще е приключение хихи

  4. Pingback: С дъх на ангели и канела или нашата Коледа в снимки « Didi-licious

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s