Английска диета

Знаете ли какво е английска закуска? Това не е изобщо закуска според моите разбирания! Не мога да си представя току-що станала от леглото да тъпча в устата си наденички, бекон, боб, яйца, гъбки и доматки.

Но ето, че цял един остров с население над 60 милиона го прави. Хайде ще изключа индийците и пакистанците с техния ориз, европеиците също, но цифрата пак е внушителна. Няма смисъл да се впускам в подробности за обяда и вечерята на английското население…
Представете си учудването ми, когато прочетох, че Англия съветва останалите членки на Обединеното Кралство – Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, да спазват английската диета, тъй като Англия е с най-нисък процент на сърдечни заболявания сред гореизброените. Естествено в съветите се споменават плодове и зеленчуци или така популярното „5 a day“ (повече информация тук).

Също така целта е намаляване на консумацията на сол и готови полуфабрикати. Бързо-бързо уточняват, че английската диета съвсем не е здравословна, но е постижима цел и затова я дават за пример. Опитват се да подтикнат хората да направят минимални усилия или англичаните се опитват да лъснат пред останалите?
Призивите за здравословен начин на живот не спират дотук и дори се коментират и други драстични начини за мотивирането му като т. нар. Хамбургер такса. Предложението е за по-висока такса на храните в категория junk food. В Дания вече има подобна такса върху храните с висок процент наситени мазнини. В други държави все още се обмислят подобни мерки спрямо газираните напитки и висококалоричните храни.
Дали повишаването на цените на тези така изкушаващи и вкусни бързи храни и задължителните напитки към тях ще подтикне един гладен човек да захапе ябълка вместо хамбургер?

Може би допълнителното стимулиране на здравословното хранене трябва да е и чрез нормални и достъпни цени на пресните плодове и зеленчуци. Всички знаем, че не е е евтино да се храниш правилно! Но в Англия в сезона на черешите килограмът на тези така вкусни плодове беше около 10 паунда. Е, извинявайте, ама тези череши за над 20 лева ще приседнат на всеки в гърлото!

Дано правителството вземе под внимание това изследване и препоръките на организаторите му за коригиране на цените и скоро да се радваме на достъпни череши и не само (стиснати палци). И не само в Англия, но в цял свят.

 

Advertisements

2 thoughts on “Английска диета

  1. Английската закуска я приемам само във варианта на бърза вечеря и то не повече от веднъж на половин година. Но си права за плодовете. Безумно скъпо е това 10 паунда!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s