Калинките / Ladybirds

Калинките са онези малки сладки буболечки, които мен лично ме привличат много с външния си вид. Питали ли сте се защо са толкова наситено червени? И защо имат точки? Това е техният начин да се направят на „непривлекателни“ за птиците и другите животни. Един вид напомняне тип „Не сме вкусни“ за тези, които вече веднъж са ги „опитали“. Защото калинките имат субстанция, която има лош вкус, дори е леко отровна. Така се спасяват от нападателите. Или пък като се преструват на умрели. Малки хитреци!

Калинките (в Америка ladybugs или в Англия ladybirds) са добри приятели на фермерите в борбата им с едни дребни насекоми. От там са получили и името си – фермерите решили, че Господ им изпраща помощ и кръстили малките червени буболечки на Дева Мария, известна и като „Our Lady“. През есента калинките се събират на големи групи, крият се по земята и там проспиват зимата. Това е удобен момент, за да се „съберат“ спящи калинки за пролетта.

По света има много интересни митове около калинките. Когато калинка кацне върху теб в Белгия, броят на точките ти казва колко деца ще имаш. Във Франция смятат, че каквито и неразположения да имаш, те ще отлетят с калинката. В Швейцария родителите казват на децата си, че са донесени от калинките (а ние мислихме, че щъркелът върши тази работа)! В Норвегия залагат на романтиката – ако мъж и жена едновременно видят калинка, ще има любовни искри между тях. Фермерите пък вярват, че броят на точките предсказва каква ще е реколтата – ако са до 7 точки, ще е много добра. Много хора смятат, че когато те кацне калинка ще получиш толкова пари, колкото броя на точките.

В каквото и да вярвате вие, едно е сигурно – калинките носят късмет и са най-сладките насекоми на света!

Ето ги и „моите“ калинки в подготовка за зимен сън.

Походът на калинките

В опит да се скрие

Калинка в анфас

Калинка в профил

Калинка с главата надолу


Изкачване на препятствия

Калинка в гръб

Разходка на зелено

Пълна обиколка на листото

Вертикално

Advertisements

13 thoughts on “Калинките / Ladybirds

  1. Абсолютно съм съгласна, калинките са най-сладките насекоми на земята и са ми много любими и на мен! А аз знам, че като кацне калинка на пръста на неженено момиче се пита „Калинке-малинке, къде ще се оженя?“, и в която посока хвръкне калинката, някъде от там ще дойде и бъдещия жених. 😛

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s