Bless you – добро възпитание или подигравка

Имало едно време една държава, наричана Съединени Американски Щати, в която всички граждани били безкрайно възпитани и любезни един към друг. Непознати се поздравявали по улиците със „Здравей“, благодарили си за всяко нещо и като цяло царял дух на всеобщо разбирателство и учтивост.
Докато един ден в час по… Здраве(?!) един ученик не кихнал и всички негови съученици решили да му кажат „Наздраве“. Всеки един персонално. А кихащият като един вежлив и добре възпитан млад господин, а и както традицията повелява, отговорил „Благодаря“. На всеки един персонално.
Колко време е продължил този високо интелектуален диалог между младото поколение на Америка?
Да приемем, че средната дължина на поздрав-благодарност е 3 секунди. Но ако включим и имената на двамата участници (все пак да не забравяме, че така е учтиво), ще имаме нещо от рода на:
„Bless you Tom!“
„Thank you Jerry!“
6 секунди средно. 10 ученика – 60 секунди.

Подобно досадно прекъсване на учебния процес е немислимо за всеки учител и следва (внимавайте сега) забрана за кихане в час! Не само това, но този учител също така е намалил оценката на един от учениците. Неговата позиция е, че това е старо поверие, което не е актуално в наши дни. Според това поверие при кихането злите духове напускат тялото и това се честити с „God bless you“. Младежите явно не са останали доволни от обяснението и… следват официални обвинения от родителите към учителя в анти-религиозни пропаганди и нарушаване на гражданските права на учениците. Хммм, кой прав, кой крив? Господин Кукович (сърбят ме пръстите да напиша КукУвич) или учениците? Добро възпитание или подигравка с учителя е масовото „Наздраве“ – „Благодаря“?

Дали подобна ситуация би се получила в България? Малко вероятно. Защото тук няма да се стигне до такава масова реакция след кихането (освен, ако наистина не е преднамерена), както и изказване на благодарности. А за повдигането на обвинения да не говорим…

P.S. Интервюто с Мистър Куку, извинявайте, Кукович, може да видите тук.

Advertisements

One thought on “Bless you – добро възпитание или подигравка

  1. Сигурна съм, че това викане на наздраве поединично е шега на учениците. Явно г-н Кукович не е много популярен учител и са решили да го избъзикат. Тук също си казвахме наздраве много настоятелно особено по време на контролни, за да можем да попрепишем в суматохата 😉 Жалбите няма да ги коментирам, че то не е за коментар, а за смях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s